N-au bani de crese, scoli, spitale sau drumuri, dar vor sa dea intre 370 si 550 de milioane de euro puscariasilor!

Proiectele pentru gradinite, scoli, spitale, drumuri sau chiar penitenciare zac fara finantare dar in acest timp guvernantii baga bani in despagubirea unor personaje certate rau cu legea. Unii dintre ei au bagat chiar ei mana adanc in bugetul statului , exact de acolo de unde ar fi trebuit sa se construiasca toate cele enumerate mai sus.

Sindicalistii din penitenciare estimeaza ca proiectul anuntat recent de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, de despagubire a infractorilor care au stat in conditii necorespunzatoare in puscarii ar putea costa bugetul statului „intre 370 si 550 de milioane de euro„.

In data de 20 martie, Tudorel Toader a anuntat ca ministerul Justitiei lucreaza la un proiect de lege care prevede conferirea de despagubiri, compensatii materiale, pentru perioada cat un detinut a stat in conditii necorespunzatoare.

In octombrie 2017, Tudorel Toader a afirmat ca probabil vor fi oferite despagubiri intre 5 si 8 euro pe zi pentru detinutii care au executat integral pedepsele in conditii necorespunzatoare inainte de intrarea in vigoare a Legii recursului compensatoriu.

„Cuantumul nu il stabilesc eu. Eu pot sa va dau doua repere (…) Ungaria a stabilit 5 euro pe zi de detentie necorespunzatoare, Italia a stabilit 8 euro pe zi de detentie necorespunzatoare si Curtea Europeana a considerat ca sunt despagubiri echitabile si unele, si altele. Probabil tot in zona aceasta vom fi si noi„, spunea atunci ministrul Justitiei, citat de Agerpres.

Pornind de la aceste cifre, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) estimeaza ca, „la un rulaj total al detinutilor estimat pentru perioada 2012 – 2017 de 92.000 de detinuti, acestia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o suma cuprinsa intre 370 milioane € (la o despagubire de 5€/zi/detinut) si 550 milioane € (la o despagubire de 8€/zi/detinut)„.

Sindicalistii spun ca au luat in calcul „o valoare mediana„, in conditiile in care „nu toti detinutii beneficiari fiind in sistemul penitenciar pe intreaga durata de aplicare„.

„Astfel, suma maxima care ar putea fi obtinuta de 1 detinut pentru aceasta perioada de 5 ani ar urma sa fie de 9.125 € (la o despagubire de 5€/zi/detinut) sau de 14.600 € (la o despagubire de 8€/zi/detinut)„, arata FSANP.

Cu acesti bani, sustin sindicalistii, s-ar putea construi „1.500 de scoli cu 8 sali de clasa sau 11 spitale cu 450 de paturi„.

Sindicalistii il contrazic pe ministru si spun ca „CEDO nu a cerut niciodata despagubirea infractorilor, nu impus masuri obligatorii ci doar a cerut imbunatatirea conditiilor din penitenciare„.

FSANP prezinta si o lista cu fosti detinuti care ar putea beneficia de aceste despaguburi:
„1. Beniamin Laichici (Jianu) – condamnat pe viata pentru ca a impuscat mortal cinci oameni intr-o singura zi si eliberat dupa 22 de ani de detentie (doar ultimii 5 in conditii improprii conform dlui Toader) – despagubire intre 9.125 € si 14.600 €.
2. Petru Hera Cristea – recidivist condamnat pentru viol si talharie, eliberat dupa ce a executat 1.070 de zile de inchisoare – despagubire intre 5.350 € si 8.560 €.
3. Mircia Gutau – condamnat pentru coruptie si eliberat dupa ce a executat 851 de zile de pedeapsa cu inchisoare – despagubire intre 4.255 € si 6.808 €.
4. Gheorghe Stefan (zis Pinalti) – condamnat pentru coruptie si eliberat dupa ce a executat o pedeapsa de 1.278 de zile de inchisoare – despagubire intre 6.390 € si 10.224 €.
5. Mihai Stoica (zis Meme) – condamnat pentru inselaciune si eliberat dupa ce a executat 713 zile de inchisoare – despagubire intre 3.565 € si 5.704 €.
6. Mircea Basescu – condamnat pentru trafic de influenta si eliberat dupa ce a executat a executat 860 de zile de detentie – despagubire intre 4.300 € si 6.880 €.
7. Nicolae Dumitru (zis Niro) – condamnat pentru trafic de influenta si eliberat dupa ce a executat 568 de zile in detentie – despagubire intre 2.800 € si 4.544 €.
8. Gregorian Bivolaru (zis Guru) – condamnat pentru act sexual cu un minor si eliberat dupa ce a executat 764 de zile de inchisoare – despagubire intre 3.820 € si 6.122 €.
9. Claudiu Sibisean – condamnat pentru infractiuni de crima organizata si eliberat dupa ce a executat 1.893 zile de inchisoare – despagubire intre 9.125 € si 14.600 €.
10. Lucian Darie – condamnat pentru infractiuni de pedofilie si pornografie infantila si eliberat dupa ce a executat 1.218 zile inchisoare – despagubireintre 6.090 € si 9.744 €„.

Ministrul Justitiei a prezentat lamuriri pe pagina de facebook pentru cei interesati:

„Simple precizari:
1. Ministerul Justitiei nu a solicitat nici o ancheta administrativa la Curtea de Apel Ploiesti, referitoare la faptul ca au fost necesare doua saptamani pentru ca originalele documentelor de extradare sa ajunga la Bucuresti ! Daca o astfel de ancheta se desfasoara, poate fi la initiativa laudabila a conducerii instantei.
2. Nici un oficial nu a avansat vreo suma de bani pentru posibile despagubiri ale fostilor detinuti, in sensul hotararii pilot CEDO, referitoare la conditiile necorespunzatoare din penitenciare. Au fost insa oferite exemple similare din alte state – Ungaria, Italia….!
3. Victimele infractiunilor se constituie parte civila in procesul penal, urmand a fi despagubite de catre inculpati, cei care au produs prejudiciul. Statul confisca ceea ce s-a dobandit prin comiterea infractiunilor”.

sursa: hotnews.ro

Aboneaza-te la Podcastul BANUL