La cat se ridica pagubele materiale facute de furtuna care a devastat vestul tarii?

Trei mii cinci sute de copaci au fost distruşi la Timişoara în urma furtunii de duminică, iar înlocuirea lor costă 3,5 milioane de lei. La Grădina Zoologică din Timişoara, unde o femeie a murit lovită de o creangă, este nevoie de 800.000 de lei pentru remedierea pagubelor.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost realizată o primă evaluare a pagubelor produse de furtuna puternică de duminică, în timpul căreia cinci persoane din judeţul Timiş şi-au pierdut viaţa.

Potrivit primarului Timişoarei, duminică vântul a bătut cu 108 km/h, iar pe alocuri cu 122 km/h.

“Am un bilanţ care încă nu este definitiv. Se estimează că circa 3.500 de arbori au fost distruşi: unii smulşi cu rădăcini cu tot, alţii retezaţi la sol, alţii cu ramurile dislocate. Valoarea costurilor pe care le va comporta înlocuirea lor, pentru că nu vom lăsa Timişoara cu mai puţini arbori, se ridică la circa 3,5 de milioane de lei”, a spus Robu.

Potrivit acestuia, echipele de intervenţie au acţionat în special pe principalele artere din oraş, astfel încât maşinile să poată circula, iar “în ultimă instanţă” se va interveni pentru degajarea copacilor căzuţi în parcuri.

Pagube importante au fost înregistrate şi la Grădina Zoologică din Timişoara, unde o femeie a murit, lovită de o creangă. Potrivit estimărilor reprezentanţilor municipalităţii, este nevoie de aproximativ 800.000 de lei pentru remedierea stricăciunilor.

De asemenea, au fost afectate acoperişurile a trei pieţe din Timişoara.

Totodată, au fost afectate de furtuna puternică de duminică şi 17 unităţi de învăţământ din Timişoara, care nu au curent electric, acoperişul a fost distrus sau în curte sunt copaci căzuţi.

“Întreaga documentaţie va fi prezentată domnului premier, pentru obţinerea banilor de la bugetul de stat pentru despăgubiri. În primul rând, ne orientăm către pagubele din şcoli şi spitale, aşa cum am discutat cu premierul Mihai Tudose”, a afirmat Nicolae Robu.

De asemenea, au fost afectate acoperişurile a trei spitale din oraş, precum şi Filarmonica Banatul şi sediul Primăriei Timişoara.

Sursa: Mediafax.ro

Aboneaza-te la Podcastul BANUL