Afacerile Start-Up Nation se vand pe internet en-gross. Avertisment dur din partea autoritatilor!

Abia a pornit programul Start-up Nation, prin care statul le oferă 44.000 de euro firmelor aflate la început de drum, că unii beneficiari se grăbesc să își vândă afacerile.

Programul nu prevede o clauză care să le interzică proprietarilor să le înstrăineze, așa că mulți profită de această situație și le vând online pe mii de euro. Patiserii, shaormerii, spălătorii, site-urile de anunțuri sunt pline de oferte cu afaceri acceptate în programulStart-up Nation și scoase la vânzare.

Proprietar afacere: Am aplicat mai multe, am la vânzare o cofetărie și o shaormerie. Mi s-au aprobat și altele cu un buldo-excavator, cu construcții și alte chestii și efectiv nu am bani să le implementez pe toate. Deja m-am aglomerat cu mai multe și m-am decis să le vând pe astea.
Reporter: La asta am văzut că e zece la sută din cei 44.000 de euro. Așa este?
Proprietar afacere: Daaa… ușor negociabil, nu e bătut în cuie.

Un fotograf a primit aprobare de la stat să își cumpere aparate, să facă un studio și să țină cursuri de fotografie. Urmează însă să plece din țară și spune că nu mai are timp să se ocupe de proiectul său, așa că îl vinde cu câteva mii de euro.

Proprietar afacere: “Cum mai îmi îndeplinesc eu previziunile financiare pe 2017? Firma de consultanță nu a avut în vedere că mie îmi mai rămâne o lună din 2017 și nu pot face ce pot face într-un an.”

Antreprenorii care au primit bani de la stat pentru ideile lor de bussiness spun că nu pot fi sancționați dacă își vând afacerile.

Proprietar afacere: “Este într-adevăr, scris, stipulat în contractual ăla, să nu se înstrăineze de pe firmă utilajele. Deci ideea e că trebuie să rămână firmă. Se poate schimbă asociatul unic, în asta constă predarea.”

Autoritățile îi avertizează pe toți antreprenorii să își păstreze afacerile. Dacă totuși le scot la vânzare, cumpărătorii ar putea fi sancționați când sunt descoperite nereguli.

Adrian Păscută, director Agenția pentru IMM Timișoara: “Noi timp de trei ani de zile verificăm respectarea tuturor condițiilor legale pentru toate aceste proiecte indiferent de cine este beneficiarul, iar în cazul în care sesizăm că sunt lucruri incorecte, ilegale, evident se trece la recuperarea banilor.”

Suma maximă oferită din bugetul statului, prin programul Start-up Nation este de 44.000 de euro pentru fiecare proiect acceptat, bani nerambursabili. Cu ei, antreprenorii pot cumpăra aparatură necesară pentru afacerea lor sau pot plăti salarii și chirii.

Sursa: stirileprotv.ro

Aboneaza-te la Podcastul BANUL