Anuntul Vodafone pentru toti abonatii: De la 1 decembrie un serviciu se inchide definitiv!

Grupul britanic Vodafone va închide la data de 1 decembrie în România serviciul de plăţi de pe telefonul mobil M-Pesa, care fusese lansat în martie 2014 şi care le permitea clienţilor să transfere bani şi să plătească facturi, scrie zf.ro.

România a fost în 2014 prima ţară din Europa în care grupul a decis să lanseze serviciul şi era în prezent singura piaţă din Uniunea Europeană în care activase platforma M-Pesa.

“Serviciul M-Pesa nu va mai fi disponibil începând din 1 decembrie 2017. Decizia sistării serviciului de plăţi M-Pesa a fost luată în urma analizarii evoluţiei acestui serviciu şi ţinând cont de contextul de piaţă actual”, conform oficialilor Vodafone România. Reprezentanţii operatorului nu au făcut alte comentarii în legătură cu decizia.

Pariul făcut de grupul britanic în 2014, când a fost lansat serviciul în România, a fost acela că M-Pesa poate deveni un serviciu de masă în condiţiile în care datele statistice indicau existenţa unui context potenţial favorabil: la data respectivă 43% din românii în vârstă de peste 15 ani nu foloseau servicii financiare.

Serviciul M-Pesa nu presupunea existenţa unui cont bancar sau a unei conexiuni la net şi putea fi folosit şi de pe telefoane simple, nu doar de pe smartphone-uri, în condiţiile în care clientela vizată era în bună parte şi cea din mediul rural. Contul clientului era asociat cu numărul de mobil, iar acesta este activat după prezentarea unui act de identitate. Serviciul era activat gratuit şi nu prespunea plata unei taxe lunare, comisioane fiind plătite însă pentru operaţiuni.

Compania nu a publicat în mod regulat informaţii despre evoluţia numărului de utilizatori ai M-Pesa, Ravinder Takkar, fostul CEO al Vodafone România, menţionând doar la un moment dat că serviciul ajunsese la un portofoliu de câteva sute de mii de clienţi, fără a oferi însă alte detalii.

Pentru a gestiona serviciul de plăţi compania de telefonie mobilă a înfiinţat o companie dedicată, Vodafone România M-Payments SRL. Operatorul de telecom a adus de-a lungul anilor aproximativ 50 de milioane de lei la capitalul social al firmei care gestionează M-Pesa, conform datelor din Monitorul Oficial, cea mai recentă operaţiune de acest tip având loc în februarie, când firma mai primise o infuzie de 4,5 mil. lei, conform sursei citate.

Anul trecut Vodafone România M-Payments SRL a avut afaceri de 0,6 mil. lei, pierderi nete de 11,8 mil. lei şi datorii de 5,2 mil. lei cu un număr mediu de 37 de angajaţi.

Sursa: zf.ro

Aboneaza-te la Podcastul BANUL