Banca Mondiala plaseaza Romania pe un loc rusinos: E mai usor sa faci afaceri in Republica Moldova!

România ocupă poziția 45 în clasamentul „Doing Business 2018”, elaborat de Banca Mondială (BM), cu un punctaj total de 72,87 puncte, după Republica Moldova.

Deși scorul general obținut de România în acest an este cu 0,17 puncte mai mare decât cel înregistrat anul trecut, țara noastră a pierdut nouă poziții în acest clasament anual care analizează, pe baza unor criterii, economiile unui număr de 190 de țări.

Potrivit raportului Băncii Mondiale, România a făcut progrese în domeniul plății taxelor, indicator la care se clasează pe locul 42 la nivel mondial, cu opt poziții mai sus decât anul trecut. Cel mai semnificativ declin a fost la indicatorul „obținerea autorizațiilor de construire”, unde țara noastră a pierdut 55 poziții, clasându-se pe locul 150, față de 95 anul trecut.

La indicatorul demararea unei afaceri, România a pierdut două poziții, fiind pe locul 64 față de 62, anul trecut. Durata medie pentru a porni o afacere este de 12 zile, similar cu nivelul de anul trecut.

România a pierdut 13 poziții la indicatorul „obținerea de credit”, unde se află pe locul 20, față de locul 7 în 2016, și tot 13 poziții a coborât și la „obținerea electricității”, clasându-se pe locul 147, față de 134 anul trecut.

România devansează în acest clasament țări precum Italia, locul 46, Ungaria, locul 48, Bulgaria – locul 50, Belgia – 52, dar se situează în urma unor țări precum Estonia, aflată pe poziția 12, Lituania – 16, Letonia – 19, Polonia – 27, Cehia – 30, Kazahstan – 36, Slovenia – 37, Slovacia – 39, Serbia – 43, Republica Moldova – 44.

Totodată, România a înregistrat progrese la creșterea fiabilității infrastructurii și la înregistrarea proprietății, îmbunătățind calitatea administrării terenurilor prin digitalizarea înregistrării proprietarilor și a terenurilor, se arată în raportul BM.

Din cele 190 de țări analizate de Banca Mondială în raportul „Doing Business 2018”, primele locuri sunt ocupate de Noua Zeelandă (86,55 puncte), urmată de Singapore, Danemarca, Coreea de Sud, Hong Kong, SUA și Marea Britanie. Pe ultimele locuri ale clasamentului se află Venezuela (30,87 puncte), Eritreea (22,87 puncte) și Somalia (19,98 puncte).

Banca Mondială subliniază că un număr record de 119 de economii au făcut 264 de reforme anul trecut pentru a ușura demararea unei afaceri, a crea locuri de muncă și a atrage investiții.

„Crearea de locuri de muncă este unul din câștigurile transformaționale pe care țările și comunitățile le pot obține când sectorului privat îi este permis să înflorească. Reglementările echitabile, transparente și eficiente, care promovează afacerile, îmbunătățesc guvernanța și luptă împotriva corupției”, a afirmat directorul general al Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva.

Raportul instituției financiare internaționale analizează 190 de economii pe baza a 11 criterii, precum demararea unei afaceri, obținerea unui credit, accesul la rețeaua de electricitate și tranzacțiile transfrontaliere.

Sursa: Agerpres

Aboneaza-te la Podcastul BANUL