Benzina s-a intors la pretul de acum un an. Ieftiniri masive in ultimele luni

Benzina standard s-a ieftinit din nou, cel mai mic preț din România pentru un litru din acest sortiment fiind astăzi de 6,5 lei la pompă, ceea ce înseamnă că prețul la casă este de 6 lei pe litru, arată datele centralizate de Plinul.ro.

Un preț asemănător s-a mai înregistrat în 7 decembrie 2021, iar în toamna și vara anului trecut a și coborât ușor sub 6 lei. Totodată, s-a ieftinit și benzina premium. Cea mai ieftină benzină premium în România costă 6,96 de lei pe litru, iar după aplicarea compensării de 50 de bani de la stat se ajunge la 6,46 de lei pe litru.

Prețul benzinei s-a dublat în ultimii 2 ani Prețul benzinei a atins minimul ultimilor 10 ani în 2020 (1 mai – 4,27 lei pe litru), însă apoi a urmat o creștere susținută care a dus prețul în jurul valorii de 6 lei pe litru.

După o stagnare în toamna lui 2021, a urmat o nouă creștere puternică, iar prețul litrului de benzină standard a depășit 8,50 de lei în iunie 2022. Masurile luate atunci de guvernul condus de liberalul Nicolae Ciuca par sa fi fost inspirate. Aplicarea compensării de 50 de bani de la începutul lunii iulie a pornit scăderea prețului, arată datele Peco Online. Benzina s-a mai scumpit temporar în noiembrie, însă apoi a revenit pe scădere până la valoarea de astăzi, 20 noiembrie, când prețul necompensat este de 6,5 lei pe litru la pompă, ceea ce înseamnă că este de 6 lei pe litru la casa de marcat.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL