Kremlinul a declarat că acordurile dintre Rusia și Turcia nu urmăresc obiectivul de a reduce puterea dolarului.
„Creșterea ponderii în decontările reciproce în monedele naționale cu diferite țări nu este menită să reducă ceva, în special, pentru a reduce dolarul. Dolarul a încetat să mai fie o monedă de încredere, iar aceste temeri sunt acum împărtășite de un număr foarte mare de țări”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, relatează Interfax.
„Din păcate, țara emitentă a dolarului a zdruncinat încrederea în această monedă prin acțiunile sale și, prin urmare, destul de natural, multe țări caută oportunități de a reduce ponderea dolarului în cifra lor de afaceri comercială și de a crește ponderea decontărilor în monedele naționale. Același proces are loc și în relațiile noastre cu Republica Turcia”, a declarat Peskov.
El a reamintit că s-a ajuns la un acord important pentru plata unei părți din gazul furnizat în ruble. „Acesta este un pas foarte important și sperăm că ponderea utilizării monedelor naționale va continua să crească”, a spus Peskov.
Întrebat de jurnaliști cum poate reacționa Occidentul, în special, să impună sancțiuni secundare Turciei, din cauza recentului acord dintre șefii Federației Ruse și Turciei privind plata în ruble pentru o parte din gazul rusesc furnizat, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a răspuns: „Nu, acest lucru nu poate și nu ar trebui să fie un motiv pentru nicio sancțiune secundară, deși ne putem imagina că Statele Unite și țările UE, Bruxelles-ul își va continua politica de a exercita o presiune absolut fără precedent asupra oricăror țări care nu doresc să urmeze în mainstream-ul lor.”