Ce salariu are un profesor in Romania?

Salariile de bază ale profesorilor au ajuns la maximul grilei de salarizare, conform unui răspuns al Ministerului Educației pentru Prefectura județului Hunedoara, document obținut și publicat de Edupedu.ro. Documentul este semnat de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

Luând în calcul creșterea salariilor profesorilor din luna februarie, salariile de bază ale cadrelor didactice au atins maximul grilei din 2022. Personalul nedidactic din sistemul de Învățământ ar urma să primească o creștere salarială de 10%, pentru a atinge maximul grilei, fără să fie menționată perioada de când s-ar aplica. Salariul net unui profesor debutant cu studii superioare de lungă durată este de circa 2.400 de lei, potrivit acestor grile, relatează sursa citată. Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar anul trecut Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri de câte 4 procente.

Ce spune un lider de sindicat

În documentul Ministerului Educației apare că salariul profesorilor are o creștere medie de 6.41%, iar personalul nedidactic va avea o creștere a salariului de 10%. Întrebat de Edupedu.ro dacă personalul nedidactic nu a primit creșterea de 10% în luna februarie, pentru luna ianuarie, liderul sindicat Marius Nistor a răspuns că „a primit 10%, dar trebuie să ajungă la maximul salarial prevăzut de legea 153. Pentru asta, ar mai avea nevoie de încă o creștere de 6-8%”. Despre directorii de școli, Marius Nistor a spus că nu au beneficiat de niciun fel de creștere salarială: „N-au primit absolut nimic, ei sunt la maximul prevăzut de lege. Salariile lor au devenit mai mici decât ale personalului de execuție. Este clar că am nevoie de o derogare de la Legea 153.”

Ce spunea premierul și ministrul Educației

La sfârșitul anului trecut, Ligia Deca a anunțat că, pentru anul 2023, creșterile salariale ale profesorilor sunt moderate. De asemenea, Deca a mai anunțat creșteri salariale de până la 24% pentru personalul din școli. În luna decembrie, sindicatele au ieșit în stradă. Premierul Ciucă spunea că analizează o formulă de „abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației”. Au fost proteste și în luna martie a acestui an.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL