Cel mai mare angajator din industria auto, Continental, este de de părere că o astfel de lege, prin care angajatorul este obligat să menţină salariul brut la un anumit nivel „este neavenită”.
„În general, nu comentăm zvonuri și ne bazăm acțiunile doar pe fapte concrete, în cazul de față, pe legi publicate. În cazul în care am vorbi despre o lege publicată având acest conținut, ca orice lege care intervine în mod abuziv în relația contractuală dintre angajat și angajator am considera că este neavenită. Orice măsură de acest gen ar trebui discutată cu mediul de afaceri înainte de implementarea acesteia”, este răspunsul companiei la solicitarea ECONOMICA.NET.
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, marţi, că Guvernul intenţionează să emită un act normativ prin care contribuţiile vor fi transferate din sarcina angajatorului în cea a angajatului, iar salariul brut va fi păstrat la un anumit nivel. Întrebat cum poate fi obligat un agent privat să menţină nivelul salariului brut, Mişa a susţinut că „va fi o dispoziţie legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut, care va fi suma tuturor celorlalte sarcini fiscale pe care le plăteşte în prezent un angajator pentru un angajat”.
Grupul Continental spune că această măsură poate pregăti premisele pentru o majorare a taxelor colectate de stat.
„Măsura, deși nu are un impact financiar imediat, pe lângă faptul menționat deja, poate pregăti premisele pentru o majorare a taxelor colectate de stat în condițiile în care se va reintroduce sau majora valoarea impozitelor calculate asupra salariilor, de data aceasta având o bază majorată prin această măsură”, se mai arată în răspunsul Continental.