Efectul iernii calde: Europa are depozitele de gaze pline, in miezul iernii!

Gradul de umplere pentru depozitele cu gaze la nivel european era, în 9 ianuarie, de 83%, nivel record în contextul în care în aceeaşi zi a anului trecut gradul de umplere era de numai 50%, informează Ziarul Financiar.

Cu o iarnă neobişnuit de caldă şi cu scăderea masivă a consumului, Europa pare acum salvată de ceea ce putea fi o iarnă foarte complicată în absenţa gazului rusesc.

„Consumul de gaze la nivelul UE a scăzut cu 20,1% în perioada august-noiembrie 2022 faţă de media din perioada similară a anilor 2017-2021“, se arată într-un articol publicat de Eurostat.

Pentru România, procentul din această perioadă este de circa 35%. Analiştii de la Bruxel arată că în perioada ianuarie-noiembrie 2022, la nivelul UE 27, scăderea cererii de gaze a fost de 11% în total.

În România, datele arată o reducere a consumului de 13%, cea mai mare parte a acestei scăderi fiind generată de zona industrială. Aici, România a înregistrat o scădere a cererii de gaze la nivel industrial de 64%, cea mai mare din UE.

Astfel, România are acum grad de umplere a depozitelor de gaze de 77% faţă de 51% din ianuarie 2022.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL