Daca te simti prea bun la locul de munca nu esti singurul. Cei mai multi antreprenori au fost mai intai angajati intr-un loc in care au evoluat mai mult decat compania. Remuneratia deficitara in raport cu evolutia profesionala dar si diferenta de viziune sunt primele semnale ca ar trebui sa o iei din loc si sa-ti croiesti propria afacere dupa chipul si asemanarea ta. Asta e si concluzia antreprenorului Octavian Badescu (ex Sameday), invitat la podcastul Banul, cu jurnalistul Sorin Manea. Vezi podcast integral sau secventa de la minutul (00:11:16).
Sorin Manea: … care e declick-ul, momentul de la care tu trebuie sa pleci din compania in care esti bun si poti sa o iei pe cont propriu. Unii viseaza, adica bineinteles ca toti viseaza sa fie proprii stapani?
Octavian Badescu: Da, acum, ce se intampla ca fenomen, intr-adevar, uneori poate sa intervina un ecart intre dezvoltarea companiei si dezvoltarea angajatului. Adica fie compania se dezvolta mai repede si angajatul nu tine pasul cu dezvoltarea companiei si atunci el devine nu foarte potrivit pentru companie sau, in sens invers, angajatul progreseaza foarte mult.
Compania nu tine pasul cu dezvoltarea respectivului angajat si atunci angajatul va pleca. In cazul meu, nu au stat lucrurile asa. In primul rand ca eu am loialitatea ca valoare, ca sa zic asa, adica nu trag presul oamenilor si nu caut sa fac rau oamenilor care mi-au facut bine. Iar evolutia mea profesionala s-a datorat si altor oameni, recte cel care m-a promovat.
Deci nu mi-am pus o astfel de problema. Problema e intervenit la diferenta de viziuni insa. Actionarului majoritar, care era cetatean turc, dar nu era implicat in managementul firmei, eu o conduceam, i s-a parut o evolutie mai lenta. Si ca sa accelereze aceasta evolutie lenta, dorea foarte mult dezvoltarea pe national, curierat national.