Europarlamentar: IMM-urile au o nevoie de sprijin pentru a-și consolida poziția de actori catalizatori în securitatea alimentară

Europarlamentarul Daniel Buda a precizat că securitatea alimentară a devenit o reală preocupare pentru statele membre ale Uniunii Europene, mai ales în contextul crizelor actuale care au agravat criza alimentară mondială. Agresiunea rusă împotriva Ucrainei pune presiune asupra prețurilor mari la gaze și alimente, ca urmare a sistemelor alimentare fragile și a pandemiei corona.

”În această dimineață am participat la o dezbatere care a avut ca temă centrală sistemele alimentare durabile, din perspectiva rolului pe care întreprinderile mici și mijlocii îl joacă pentru asigurarea securității alimentare.

Întreprinderile au un impact potențial larg în furnizarea de rezistență suplimentară, în special în domeniul producției primare, comerțului cu amănuntul, logisticii, dezvoltării tehnologiei și serviciilor de consiliere.

Cu toate acestea, IMM-urile se confruntă cu diverse obstacole, cum ar fi lipsa de credite și finanțe accesibile și lacune în lanțul de aprovizionare.

Foarte multe IMM-uri și-au pierdut piețele de export/import în țări precum Ucraina, Rusia și Belarus și au fost nevoite să își relocheze operațiunile mai aproape de piețele lor mamă sau de clienții acestora. IMM-urile care și-au pierdut partenerii și piețele de import/export au nevoie de sprijin suplimentar pentru a putea să își continue activitatea.
Pentru a ajuta IMM-urile să devină un actor catalizator, Uniunea Europeană ia măsuri pentru a aborda securitatea alimentară, prin numeroasele politici și strategii dezvoltate. UE a creat o serie de mecanisme prin care să sprijine sistemul alimentar și creșterea durabilă și rezilientă a productivității, pentru a reuși să asigure securitatea alimentară atât la nivelul spațiului european, cât și la nivel mondial.

Măsurile adoptate s-au concentrat în special pe sprijinirea fermierilor, lucru extrem de important, deoarece aceștia au rolul esențial în asigurarea securității alimentare, dar este la fel de importantă oferirea unui sprijin mai accentuat celor care continuă activitatea fermierilor și au un rol practic integral în domeniile strategice ale sistemului alimentar, cum sunt întreprinderile mici și mijlocii.” a declarat europarlamentarul.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL