Guvernul are o mare problema. Tanase Stamule: ”Avem o greşeală, domnul Câciu a făcut un buget total nerealist, au spus că îşi asumă politic”

Tănase Stamule (PNL) predă lecții de economie PSD: Avem o greşeală, domnul Câciu a făcut un buget total nerealist, au spus că îşi asumă politic.

Tănase Stamule (PNL) a declarat miercuri înainte de a discuta despre creşterea taxelor, trebuie să discutăm unde s-au dus acei bani fictivi puşi în buget la începutul anului, el arătând că a fost o greşeală a fostului ministru de Finanţe, Adrian Câciu, care a făcut un buget total nerealist, iar când liberalii le-au atras atenţia, au spus că îşi asumă politic acest lucru. Avem o gaură bugetară generate de introducerea unor venituri fictive în bugetul României. Asta a dus la o creştere a cheltuielilor, pe baze false, a mai arătat el.

”Trebuie să înţelegem că avem o gaură bugetară generate de introducerea unor venituri fictive în bugetul României. Asta a dus la o creştere a cheltuielilor, pe baze false, pe bazele unor proiecţii de venituri care de fapt nu există. Poziţia PNL este aceea de reducere a cheltuielilor statului şi de eficientizare a cheltuielilor statului”, a spus liberalul Tănase Stamule, în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News.

El a arătat că ”înainte de a discuta despre creşterea taxelor pentru mediul privat şi pentru antreprenori, trebuie să discutăm unde s-au dus acei bani fictivi pe care i-am pus în buget la începutul anului, pe care i-a pus ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ce părţi ale statului şi-au crescut cheltuieilile pe baze total nesustenabile, să vedem dacă putem să reducem cheltuielile unde s-au crescut total aiurea şi abia poi să discutăm despre creşterea taxelor”.

”Aici avem o opinie divergentă faţă de partenerii noştri de guvernare care cred că e mai bine să creştem taxele pentru toată lumea dar până nu lămurim situaţia reducerii costurilor statului şi revenirea la situaţia anterioară acestei pseudobule bugetare, nu cred că putem să avansăm pe partea de hai să creştem taxele şi unii oameni să plătească. Avem o greşeală, domnul Câciu a făcut un buget total nerealist. Noi le-am spus şi ei au spus că îşi asumă politic, că e corect, a fost de fapt un pariu în jurul inflaţiei şi supraestimare de cheltuieli”, a explicat Tănase Stamule.

Liberalul a menţionat că avem undeva la 3% din PIB care nu există în veniturile bugetare şi acum suntem în situaţia în care toate ministerele şi-au pus cheltuieli din banii ăştia şi acum ne întrebăm de unde luăm banii.

”Din punct de vedere liberal, eu consider că mai întâi trebuie să eficientizăm statul. Din punctul meui de vedere mai sunt multe zone în care statul îşi poate eficientiza activitatea şi după ce împreună cu colegii socialişti vom găsi acele soluţii de reducere a cheltuielilor statului atunci putem discuta şi pe anumite zone de creşteri de taxe”, a arătat el.