Guvernul, pas mare pentru salvarea industriei: Preturi plafonate pentru a depasi criza energetica!

Guvernul a luat vineri, 11 noiembrie 2022, una dintre cele mai bune măsuri pentru economia românească. Plafonarea prețurilor la energie electrică este o acțiune care poate duce la salvarea multor sectoare de activitate. Este vorba despre întreprinderile mari, care vor avea, pentru prima oară, un preț la energie plafonat la 1.3 lei kwh.

Încă din primăvară au intrat în vigoare măsurile de protecție pentru peste 80% dintre consumatorii casnici și pentru tot sectorul IMM-urilor. Cei mai mulți români au un consum redus de energie (sub 100 kwh/lună). Aceștia plătesc practic un preț plafonat de 68 de bani/kwh. Următoarea cea mai numeroasă categorie de români consumă până în 300 kwh/lună. Pentru aceștia prețul este plafonat la 80 de bani până în 255 kwh/consumați, restul de 45 kwh sunt de asemenea comercializați la un preț plafonat, de 1,3 lei/kwh. Noutatea care vine de la Guvern pentru cea mai scăzut numeric categorie de consumatori casnici, cei care consumă peste 300 kwh este că prețul la factură va fi de asemenea plafonat, la 1,3 lei/kwh. Foarte important: când vorbim de preț plafonat pe kwh, acesta cuprinde absolut toate taxele și tarifele aferente, da, inclusiv TVA.

Toate IMM-urile și companiile din industria alimentară vor plăti în continuare prețul plafonat de 1 leu/kWh, nu se schimbă nimic pentru această categorie de consumatori.

Cea mai importantă veste vine pentru companiile care până acum nu se încadrau în niciun plafon. Și anume cei din industria mare, indiferent de sectorul de activitate. Incluzând și marii consumatori în schema de plafonare, Guvernul dă o gură mare de oxigen întregii economii, permițând românilor să iasă mai ușor din iarnă. Toate companiile care înregistrează un consum mai mare de 300 kWh vor plăti până în martie 2023 un preț plafonat de 1.3 lei/kWh. Asta se va reflecta automat și în prețurile finale de la raft. După cum bine știm cererea în perioada Crăciunului crește considerabil, fapt care, coroborat cu facturile foarte mari la energie înregistrate de marii producători pe timpul iernii, ar fi dus efectiv la o explozie a prețurilor. Prin această măsură, Guvernul a pus o mică frână inflației.

Putem vorbi despre o intervenție directă pe prețurile medii în piață, având în vedere că scumpirile în lanț au la rădăcină o creștere galopantă a prețurilor la energie. Este o măsură protecționistă, pe care guvernanții speră să o aplice temporar, urmând ca piața să se stabilizeze în următorii doi ani.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a menționat un fapt real: ”Eu cred că acest sistem va permite o stabilitate a prețurilor pe toată perioada de aplicare a acestui mecanism”. Într-adevăr, această măsură va aduce un mare plus tuturor românilor în următoarele 6 luni pentru că, în cea mai dificilă perioadă din an, vor putea face previziuni financiare clare. Astfel, va fi mai ușor să-și planifice fondurile.

Concomitent, guvernul a emis OUG 153/2022 care introduce un mecanism nou de reglementare a prețului în piață. Practic, prețul devine fix, de 450 lei/kwh atât pentru producători cât și pentru furnizori. Din segment nu fac parte o categorie de producători, mai precis cei care produc energie din surse regenerabile.

Important de menționat este faptul că această decizie a fost amplu dezbătută in interiorul coaliției de guvernare, dar într-un final, ea a fost luată pe baza expertizei venite de la ANRE și de la Ministerul Energiei cu garanția că această măsură nu va produce niciun stres suplimentar pe bugetul național. Este vital să existe un echilibru care să nu îngenuncheze producătorii de energie.

Plafonarea prețurilor la energia electrică reprezintă un sprijin concret pe care statul îl acordă sectorului privat într-un moment crucial pentru România. Economia se află pe un trend ascendent, creșterile fiind puternic revizuite în plus chiar de Comisia Europeană care raportează un PIB cu 3.9 mai mare anul acesta față de anul precedent, chiar dacă 2022 a fost un an de criză pentru întreaga lume, dar mai ales pentru Europa.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL