Liderii politici din Italia cer introducerea unei monede interne noi, paralela cu euro!

Trei dintre cele mai mari partide de opoziţie din Italia fac apel la introducerea în circulaţie a unei a doua monede, care să funcţioneze în paralel cu moneda euro, pe fondul intensificării sentimentului antieuro.

Partidele susţin că o astfel de decizie va stimula creşterea economică şi piaţa locurilor de muncă. Formaţiunile politice – Mişcarea Cinci Stele, Liga Nordului şi Forza Italia – au renunţat la propunerea anterioară de eliminare completă a monedei euro şi au subliniat că noua monedă trebuie să fie introdusă imediat după alegerile din 2018.

Analiştii economici susţin că, prin propunerea lor, partidele mizează pe sentimentul antieuro al italienilor, în timp ce unii parlamentari consideră că primul scop al introducerii unei monede paralele este de a convinge Bruxellesul să modifice legile fiscale astfel încât să permită guvernanţilor să cheltuie mai mult şi să reducă taxele.

Mulţi dintre susţinătorii propunerii celor trei partide afirmă că introducerea unei noi monede ar putea susţine mai bine scoaterea monedei euro din Italia. Comisia Europeană se opune propunerii politicienilor italieni, afirmând că în zona euro nu poate exista decât un singur mijloc de plată legal. În 1989, când în Italia a fost introdus euro, moneda s-a bucurat de sprjinul italienilor. Odată cu trecerea timpului, însă, italienii şi-au schimbat sentimentul, acuzând moneda euro pentru reducerea nivelului lor de trai şi a standardelor de viaţă şi creşterea totodată a şomajului.

Un sondaj realizat în luna martie de agenţia Winpoll relevă că aproape 50% din populaţia Italiei este de acord cu prezenţa monedei euro.

Sursa: Rador

Aboneaza-te la Podcastul BANUL