Marea schimbare a anului 2023 in Europa: Tarile UE obligate sa recicleze hainele!

Țările din Uniunea Europeană se pregătesc pentru o mare modificare în domeniul reciclării textilelor, potrivit Ziarului Financiar.

Reciclarea textilelor nu e lucru uşor, însă companiile din sector spun că o viitoare obligaţie impusă ţărilor UE de a colecta şi sorta textilele vechi va ajuta industria aflată la început să ia avânt, scrie Euractiv.

Impactul industriei asupra mediului este semnificativ, iar pentru a veni cu soluţii, Comisia Europeană a prezentat în martie 2022 o strategie UE pentru textile sustenabile. Conform acesteia, textilele plasate pe piaţa europeană va trebui să dureze mai mult, să fie mai uşor de reparat, iar durata de viaţă a acestora ar urma să fie prelungită prin reciclarea materialelor conţinute de acestea în produse noi de calitate ridicată, informează Mediafax.

Obiectivul este ca toate textilele plasate pe piaţa UE să fie durabile, reparabile şi reciclabile şi produse „în mare măsură” din fibre reciclate.

Ratele de reciclare pentru textile sunt în prezent destul de reduse, cu 1,7 până la 2,1 milioane de tone de textile uzate fiind colectate anual la nivel de bloc, potrivit unui studiu JRC.

Reciclarea textilelor va fi într-o măsură foarte mare încurajată şi în urma introducerii din 2025 a unor noi ţinte de colectare a deşeurilor şi reciclare la nivel de bloc.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL