Ministerul Finantelor publice recunoste ca avem cel mai mare deficit din UE, insa e linistit!

Diferenţa dintre cifrele menţionate în comunicatul Eurostat şi datele publicate lunar pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), referitoare la deficitul bugetar, provine din metodologia de calcul, a anunţat miercuri MFP.

Comunicatul MFP vine ca reacţie la datele publicate marţi de Eurostat, potrivit cărora România a înregistrat un deficit bugetar de 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB), date ajustate sezonier, în trimestrul al doilea al acestui an, cel mai mare din Uniunea Europeană (UE). Datele au fost calculate după metodologia European System of Accounts (ESA 2010).

”Diferenţa dintre soldurile menţionate în comunicatul Eurostat şi datele publicate lunar pe site-ul MFP, provine atât din metodologia de calcul, sistemul european de conturi (SEC) utilizând metoda pe angajamente, cât şi din impactul generat conform metodologiei de calcul a deficitelor trimestriale ajustate sezonier”, se arată în comunicatul MFP.

Ţinta de deficit de 2,96% din Produsul Inter Brut (PIB) anual, stabilită pentru anul 2017, nu este în pericol, potrivit MFP.

”Pe de altă parte, vă informăm că execuţia bugetului general consolidat pe primele nouă luni indică un deficit de 0,81% din PIB, fapt care demonstrează că România se încadrează în ţinta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017”, se arată în comunicat.

MFP a subliniat că valoarea comunicată de Eurostat, de 4,1% din PIB trimestrial, este calculată pe baza soldului ESA ajustat sezonier, prin raportare la valoarea trimestrială a PIB.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL