Nemtii s-au resemnat! Ministrul Economiei: Germania nu se poate baza pe gazul rusesc în această iarnă

Germania spune că nu se poate baza pe livrările de gaze din Rusia în această iarnă, în timp ce Europa se află într-un punct critic în criza sa energetică, în condițiile în care fluxurile Nord Stream au fost întrerupte de lucrări de întreținere în această săptămână, iar luna viitoare sunt așteptate alte lucrări, potrivit Bloomberg.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, este din ce în ce mai pesimist în ceea ce privește rolul companiei rusești Gazprom PJSC în furnizarea combustibilului vital în cele mai friguroase luni.

Compania a întrerupt livrările către Europa prin conducta sa principală declarând că va dura trei zile începând de miercuri, iar în Europa există așteptări tot mai mari că aceste fluxuri vor fi folosite ca o modalitate de a presa blocul cu privire la sancțiuni.

Guvernul de la Berlin se pregătește deja pentru întreruperi continue din cauza unor noi lucrări de întreținere la Nord Stream la mijlocul lunii octombrie, potrivit unor persoane familiare cu gândirea administrației. Această oprire ar putea fi chiar mai lungă decât cea actuală, a declarat una dintre persoane.

„Nu ar trebui să ne bazăm pe faptul că gazul va veni prin conducta Nord Stream 1 în timpul iernii”, a declarat Habeck reporterilor joi la Berlin, adăugând că nu este în contact cu furnizorul rus de stat. „Ceea ce mă aștept este că nu ne putem baza în niciun fel pe Rusia, sau pe Gazprom, restul sunt pure speculații”, a spus el.

Habeck și cancelarul german Olaf Scholz au acuzat Kremlinul că exploatează dependența Europei de energia rusă ca represalii la sancțiunile impuse după ce a invadat Ucraina.

În timpul verii, când cererea este scăzută, Europa și-a umplut instalațiile de stocare a gazelor și este acum cu aproximativ două luni mai devreme decât era prevăzut, contracarând riscul ca Moscova să mențină livrările la un nivel minim.

Germania a anunțat joi că va închiria un terminal plutitor suplimentar pentru importul de gaze naturale lichefiate, pe lângă cele patru pe care le instalează deja, pentru a încerca să înlocuiască fluxurile din Rusia.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL