Omenirea mai are rezerve de grâu pentru doar 10 saptamani

Lumea are depozitate rezerve de grâu pentru aproximativ 10 săptămâni, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina intră în a patra lună, a declarat un expert în insecuritate alimentară în fața Consiliului de Securitate al ONU.

Sara Menker, directorul executiv al firmei de analiză agricolă Gro Intelligence, a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că războiul dintre Rusia și Ucraina nu a fost cauza unei crize de securitate alimentară, ci „pur și simplu a adăugat combustibil pe un foc care ardea de mult timp”.

Ucraina este considerată „coșul de pâine” al lumii, iar Rusia și Ucraina împreună reprezintă aproape o treime din exporturile mondiale de grâu, potrivit insider.com.

Acest lucru vine în contextul în care secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a acuzat Rusia că folosește alimentele ca pe o armă. Blinken, care s-a adresat, de asemenea, Consiliului de Securitate al ONU, a declarat că Rusia ține alimentele „ostatice” nu doar pentru ucraineni, ci și pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Menker a afirmat că secetele din întreaga lume contribuie la scăderea resurselor de grâu. Aprovizionarea cu alimente la nivel mondial este, de asemenea, afectată de schimbările climatice și de lipsa de îngrășăminte, a declarat Sara Menker.

„În prezent, avem doar 10 săptămâni de consum global care se află în stocuri în întreaga lume. Condițiile actuale sunt mai rele decât cele înregistrate în 2007 și 2008”, a spus ea.

„Este important de remarcat că cele mai scăzute niveluri de stocuri de cereale pe care le-a văzut vreodată lumea se înregistrează acum în timp ce accesul la îngrășăminte este foarte limitat”, a spus ea. „Iar seceta din regiunile de cultivare a grâului din întreaga lume este cea mai extremă din ultimii 20 de ani. Preocupări similare legate de stocuri se aplică și în cazul porumbului și al altor cereale”.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL