Planul UE ca sa nu inghetam cu totii de frig la iarna case!

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, se va deplasa luni la Baku, în cadrul unui plan privind achiziţionarea de gaz natural din Azerbaidjan, în contextul în care Uniunea Europeană încearcă să reducă dependenţa de energia din Rusia. Interesant este faptul că acum oficialii europeni nu mai au nici un fel de problemă în a sta la masă cu un dictatorul Ilham Aliev, criticat asedea pentru încălcările drepturilor omului, corupției și netolerarea nici unui fel de opozițe.

„În contextul în care Rusia continuă utilizarea ca arme a resurselor de energie, diversificarea importurilor noastre de energie este o prioritate pentru Uniunea Europeană. Preşedintele Ursula von der Leyen şi comisarul pentru Energie, Kadri Simson, se vor afla mâine în Azerbaidjan pentru continuarea avansării cooperării”, a comunicat duminică seară Comisia Europeană, preluat de mediafax.

Conform unui document vizualizat de agenţia Reuters, Comisia Europeană le propune statelor membre UE un acord cu Azerbaidjanul pentru creşterea volumului importurilor de gaz natural şi susţinerea extinderii unui gazoduct.

Rusia a oprit furnizarea de gaze către Polonia în urmă cu câteva luni, iar livrările care tranzitează Ucraina sunt diminuate din cauza războiului. În plus, fluxul de gaze către mai multe state membre UE a fost redus în ultima săptămână din cauza unor lucrări de întreţinere. Germania a semnalat că se pregăteşte pentru toate scenariile, inclusiv pentru oprirea totală a alimentării cu gaz, la finalul lucrărilor de întreţinere la gazoductul Nord Stream 1.

Însă ambasadorul Rusiei la organizaţiile internaţionale de la Viena, Mihail Ulianov, a declarat duminică seară că Moscova îşi va onora obligaţiile contractuale. „Rusia nu a refuzat niciodată să continue aprovizionarea cu gaze a Europei şi îşi respectă în totalitate obligaţiile contractuale”, a afirmat Ulianov.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL