După o scădere moderată în ianuarie, rata inflației a început iar să crească în februarie. Prețurile au fost cu 15,5% mai mari luna trecută, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
Avansul s-a produs în ciuda așteptărilor că scumpirile se vor tempera în acest an. Inclusiv Banca Națională a României și-a revizuit în scăderea prognoza privind rata inflației la finalul lui 2023 de la 11,2% la 7%.
Deocamdată însă, rata scumpirilor din România rămâne una dintre cele mai ridicate din UE, cu mult peste media europeană.
Scumpirile în România sunt mai mari decât în restul UE
În 2022, media UE a fost de 9,2%, un record pentru Uniune. În România, însă, rata anuală a inflației a fost de 12%.
Analiștii români anunțau că inflația a intrat într-o fază de „platou”, adică urma să stagneze și apoi să scadă. Datele INS arată acum că există riscul ca inflația galopantă să persiste și în 2023.
În ciuda optimismului de la începutul anului, oficialii europeni au avertizat că este posibil ca traiectoria inflației să fie alta.
„Există riscul ca inflația să se dovedească a fi mai persistentă decât ceea ce este estimat în prezent”, spune Isabel Schnabel, membră în consiliul guvernator al Băncii Centrale Europene.
Pensia medie lunară a înregistrat o creştere cu 0,5% în trimestrul IV al anului trecut, raportat la trimestrul anterior, ajungând la 1.866 lei, numărul mediu de pensionari fiind de 4,992 milioane de persoane, în scădere cu 4.000 de persoane, informează joi Institutul Naţional de Statistică (INS). Potrivit INS, în trimestrul IV 2022, numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,604 milioane de persoane, în creştere cu 1.000 de persoane faţă de trimestrul precedent, scrie Agerpres.
Pensia medie nu sare de 1.900 de lei!