Virgil Popescu: Investițiile în domeniul energiei sunt vitale și prin realizarea unor proiecte de amenajări hidroenergetice, eoliene și fotovoltaice

Virgil Popescu a declarat faptul că investițiile în domeniul energiei sunt vitale și prin realizarea unor proiecte de amenajări hidroenergetice, eoliene și fotovoltaice asigurăm independența și securitatea energetică a țării.

”Astăzi am votat pentru adoptarea legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.175/2022 pentru stabilirea unor măsuri privind obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie precum şi a altor proiecte de interes public major care utilizează energie regenerabilă, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Legea are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri privind obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie, precum şi a altor proiecte de interes public major care utilizează energie regenerabilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Potrivit proiectului, obiectivele de investiţii stabilite în anexa, declarate ca fiind proiecte de interes public major care utilizează energia regenerabilă sunt considerate situaţii excepţionale, respectiv proiecte de interes naţional/importanţă/securitate naţională, pentru a căror realizare este permisă scoaterea terenurilor din circuitul agricol şi scoaterea definitivă a terenurilor din fondul forestier naţional.

Este vorba de proiecte de interes național/importanță/securitate națională de care țara noastră are nevoie, respectiv:

Amenajarea Hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni – Bumbești
Amenajarea Hidroenergetică a râului Olt defileu pe sectorul Cornețu – Avrig
Amenajarea Hidroenergetică Pașcani pe râul Siret
Amenajarea Hidroenergetică Răstolița
Amenajare Hidroenergetică Surduc Siriu
Amenajarea Hidroenergetică a râului Siret pe sectorul Cosmești – Movileni
Complexul Hidrotehnic și Energetic Cerna Motru Tismana, Etapa a II – a
Amenajarea Hidroenergetică a râului Olt pe sectorul Izbiceni – Dunăre, Centrală Hidroelectrică Islaz
Amenajarea Hidroenergetică Ceara Belareca
Valorificarea potențialului energetic solar din zona Sadova – Dăbuleni, Dolj – UAT Sadova
Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze cu o putere instalată de 430 Mw.
Le mulțumesc colegilor că au susținut adoptarea acestei legi, care girează măsuri pe care le-am luat ca ministru al Energiei.” a precizat Virgil Popescu.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL