Termenul pana la care fostii angajati ai PETROM SA isi pot recupera banii de la guvern a fost prelungit cu inca 2 luni de zile (fata de 8 mai 2022 cat era initial) avand in vedere ca in 2021, in perioada celor 2 luni de stare de urgenta decretata pe tot teritoriul Romaniei. Fostii salariati PETROM trebuie sa actioneze rapid in contextul in care nepunerea in executare silita impotriva statului, ar duce la pierderea dreptului de a recupera acesti bani. Intra aici pentru despagubirile PETROM!
Fostii angajati Petrom S.A au dreptul la despagubiri de sute de mii de euro in urma unei sentinte pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Salariatii PETROM au fost realmente INSELATI ( in intelesul consumatorului care nu a stiut ce a cumparat ) dar posibil si in sensul legii penale, prin tot felul de contracte de cesiune de creante care le promiteau plata a 1000 de lei si 10000 de euro dupa punerea in executare silita a unei decizii definitive insa in realitate fiecare angajat in parte are de incasat peste 250.000 de euro.
In prezentul articol va spunem exact ce trebuie sa faceti pentru a primi aproximativ 250.000 de euro din despagubirile pe care Guvernul Romaniei trebuie sa vi le achite fiindca nu au pus in executare o hotarare definitiva.
Despagubiri pentru angajatii Petrom
Fostii salariati ai Societatii Nationale a Petrolului ”PETROM” S.A. au dreptul sa achizitioneze actiuni ale societatii pana la limita de 8% din capitalul social, la acelasi pret cu care s-au vandut actiunile in cadrul procesului de privatizare.
Cu toate acestea, pana la momentul de fata, fostii salariati nu si-au putut valorifica drepturile, ca urmare a faptului ca statul roman a ramas in pasivitate si nu a creat cadrul legal necesar.
Guvernul Romaniei a fost obligat de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Decizia civila nr. 2370 din data de 08.05.2019, pronuntata in dosarul nr. 1442/2/2015, sa adopte o hotarare de guvern pentru punerea in aplicare a dispozitiilor art. 9 din anexa 1 a OUG nr. 49/1997, astfel cum a fost modificata prin O.G. nr. 55/2003, in vederea vanzarii de actiuni ale OMV Petrom S.A., pana la limita de 8% din capitalul social, la acelasi pret la care au fost vandute actiunile in cadrul procesului de privatizare.
Penalitati de 1000 de lei pe ziua de intarziere din 2019 si pana in 2022 – 1095 zile x 1000 de lei 1.095.000 lei
Totodata, prin decizia mentionata cei care au dat in judecata Guvernul Romaniei au dreptul la penalitati de 1000 lei pe fiecare zi de intarziere de la data pronuntarii si pana la executarea obligatiei.
Astfel, fostii angajati ai Petrom S.A. care au dat in judecata Guvernul Romaniei in cadrul dosarului nr. 1442/2/2015 au dreptul la penalitati in cuantum de 1.095.000 lei (pana la acest moment), urmand sa curga in continuare penalitati pentru fiecare zi in care Guvernul Romaniei refuza sa emita Hotararea de Guvern.
Instanta suprema a considerat faptul ca Guvernul Romaniei a stat o perioada foarte lunga de timp in pasivitate si ca trebuie impus un mecanism de constrangere pentru ca acesta sa isi indeplineasca obligatiile legale.
Mai mult decat atat, Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentionat ca penalitatile nu sunt doar un mijloc de constrangere a autoritatii publice, in speta Guvernul Romaniei, cio garantie pentru fiecare persoana vatamata in parte ca se vor restabili si respecta drepturile legitime ale acestora. Prin urmare fiecare fost angajat care a dat in judecata Guvernul Romaniei are dreptul la plata de despagubiri in cuantum de 1000 lei pe fiecare zi de intarziere de la data pronuntarii (08.05.2019) si pana la adoptarea unei hotarari de guvern.
Decizia civila in cauza este sustinuta si de jurisprudenta Curtii Constitutionale, care a statuat ca: “Faptul ca prevederile de lege criticate nu contin un termen rezonabil inauntrul caruia Guvernul sa fie obligat a emite o hotarare pentru ca salariatii Societatii Comerciale “Petrom” – S.A. sa intre in posesia actiunilor nu inseamna ca acestea sunt neconstitutionale, ci poate fi interpretat ca neindeplinirea de catre Guvern a unei obligatii de a face, astfel incat persoanele interesate pot promova o actiune in justitie”. (Decizia nr. 1421 din 20 octombrie 2011).
Astfel, fiecare fost angajat al Petrom S.A., care are calitatea de reclamant sau intervenient in dosarul nr. 1442/2/2015, poate pune in executare decizia, solicitand adoptarea unei hotarari de guvern si plata de despagubiri substantiale.
Intra aici pentru despagubirile PETROM! [email protected] 0772.205.608
1,1 milioane lei si 1000 de lei pe zi penalitati!
In cauza, Judecatoria Sector 1, printr-o Incheiere finala, a incuviintat executarea silita efectuata in baza Deciziei civile nr. 2370/08.05.2019, a autorizat creditorul sa execute Guvernul Romaniei pentru suma de 1.077.000 lei + 1000 lei/pe zi de intarziere + obligatia de a emite Hotararea de Guvern + cheltuielile de executare.
Conform dispozitiilor Codului de procedura civila, dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel, iar termenul curge de la data pronuntarii decizie amintite.
In aceste conditii, cei care doresc punerea in executare a Deciziei civile nr. 2370/08.05.2019, obtinerea penalitatilor de intarziere si obligarea Gurvernului Romaniei la emiterea Hotararii de Guvern pentru achizitionarea actiunilor SNP ”PETROM”, trebuie sa actioneze pana cel tarziu la data de 08.05.2022.
Nu rata sansa de a-ti valorifica drepturile!
Pana la data de 08.07.2022 cand se fac 3 ani de la pronuntarea Hotararii nr. 2370/08.05.2019 data de ICCJ, in dosarul 1442/2/2015, salariatii parte in dosar au 3 optiuni:
1. Nu actioneaza in niciun fel si atunci pierd drepturile obtinute prin Hotararea nr. 2370/08.05.2019.
Rezultat: salariatul pierde orice sansa de a castiga
2. Asteapta pana la termenul de prescriptie (08.07.2022) emiterea Hotararii de Guvern, pentru a cumpara actiunile si in cazul neemiterii actioneaza prin intermediul unor avocati si executori impotriva Guvernului pentru a intrerupe prescriptia.
Rezultat: salariatul trebuie sa depuna eforturi considerabile (timp alocat intalnirilor, cautarea diverselor solutii si parteneriate, plata avocatilor si executorilor etc), avand sanse mici de reusita (actionand ca un tert solitar impotriva Guvernului Romaniei).
3. Incheie contracte cu o societate care ofera posibilitatea obtinerii drepturilor fara ca salariatul sa fie nevoit sa contribuie financiar si fara ca acesta sa apeleze la consultanti, avocati, executori, s.a.m.d. pentru a demara o actiune de executare impotriva Guvernului, societatea suportand costurile si avand logistica si expertii necesari demararii unei astfel de actiuni, in timp util astfel incat sa intrerupa termenul de prescriptie.
Rezultat: salariatul castiga timp si bani, societatea fiind responsabila de recuperarea creantelor si platile catre salariat, avand sanse mari de reusita (societatea reprezinta un numar mare de terti, avand echipe specializate si bugetele necesare).
Intra aici pentru despagubirile PETROM!