Burleanu acuzat ca face jocurile unei case de pariuri! FRF ar vrea sa schimbe legea

Federația Română de Fotbal, condusa de Razvan Burleanu, este acuzată că vrea să facă legea pe piața jocurilor de noroc. Nu este singura dată în care FRF este prinsă că vrea să pună mâna pe bani produși de alții, scrie Libertatea.

Stelian Negrea, jurnalist de investigații, a făcut o dezvăluire despre intențiile instituției coordonate de către Răzvan Burleanu, personajul venit de nicăieri și instalat la ”Casa Fotbalului” pe 4 martie 2014.

Federația Română de Fotbal, care are deja un contract cu casa de pariuri ”Fortuna”, caută să intre pe piața pariurilor și a jocurilor de noroc, încercând să ”mulgă” sume de bani de care are mare nevoie, în această perioadă.

Este vorba despre un proiect de lege prin care federațiile sportive, în special FRF, vizează bani din partea caselor de pariuri. Mai exact, un procent din încasări. În caz contrar, solicită ONJN, autoritatea care reglementează piața și care acordă sau ridică licențele operatorilor, să le suspende activitatea. Oficiul susține că nu poate face așa ceva, în condițiile impuse de inițiatorii legii.

Jurnalistul de la Realitatea produce câteva documente cu antetul ONJN (Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc). Stelian Negrea susține că în spatele FRF s-ar afla interese uriașe.

Nu este prima dată când FRF ”poftește” la banii altora. Gigi Becali a reclamat că Federația Română de Fotbal se află în spatele unui proiect de lege prin care în conturile de la ”Casa Fotbalului” să intre un procent de 5% din drepturile TV, în condițiile în care LPF este o asociațe de cluburi de Liga 1 cu care FRF nu are legătură directă: ”Burleanu vrea să ia din banii cluburilor. Sunt banii noștri, ai celor care îi producem. El vrea să-i ia și să-i dea la Liga a 2-a, unde FRF este organizatoare”.

ONJN atrage atenția că legea nu se poate aplica.

”Este vorba despre un Proiect de Lege de aprobare  a OUG 38/2017, care a trecut de Senat, unde a suferit unele modificari și care a ajuns acum la Camera Deputaților. Conform acestor modificari, federațiile sportive, (cea de fotbal și altele), vor să oblige operatorii de pariuri să le dea procent din câștiguri, în baza unor contracte negociate între federații si operatorii de pariuri. Propunerea este preluată dupa modelul francez sșe bazata pe ideea că federațiile pot exploata în orice fel rezultatul competițiilor pe care le organizează. ONJN a dat un aviz negativ, de respingere, pe proiectul modificat de la Senat, deoarece sunt mai multe aspecte ce sunt cel puțin neconforme.
Legea, în această formă, nu poate fi aplicabilă, din punctul nostru de vedere. Ea spune, spre exemplu, că, dacă federațiile nu se înțeleg cu operatorii, ONJN trebuie să le ridice acestora din urma licențele. Ori, așa ceva nu e posibil. O autoritate ca ONJN nu poate condiționa acordarea sau retragerea licențelor de operare în domeniul de monopol al jocurilor de noroc de  realizarea unor contracte comerciale între asociații de drept privat, sau ONG-uri, așa cum sunt federațiile. Parlamentul, în diversele etape legislative, poate face orice propunere/lege vrea, este suveran, dar legea trebuie să reziste testului de constituționalitate și celui de contencios administrativ, dupa caz, în caz de contestare”, Tudor Simota, director general ONJN.

Sursa: Libertatea.ro

Aboneaza-te la Podcastul BANUL