Am semnat cu americanii: Rachetele de interceptare pentru sistemele Patriot vor fi fabricate la Ploiești 

Electromecanica Ploieşti, filială a Companiei Naţionale Romarm, a semnat cu Raytheon Missiles&Defense o scrisoare de intenţie pentru începerea colaborării pentru producţia în România a rachetelor interceptoare SkyCeptor, informează Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT).

Ceremonia de semnare a avut loc la sediul MEAT în prezenţa ministrului Ştefan-Radu Oprea şi a altor experţi din cadrul instituţiei.

„Semnarea scrisorii de intenţiei vine în continuarea memorandumului de înţelegere semnat în 2022, prin care Raytheon Missiles&Defence şi Electromecanica S.A. au început discuţiile pentru fabricarea rachetelor interceptoare SkyCeptor în România şi este un pas procedural pentru începerea colaborării şi stabilirii cadrului de cooperare”, precizează sursa citată.

În cadrul întâlnirii, ministrul Ştefan-Radu Oprea a declarat că industria de apărare românească are nevoie de investiţii, schimburi de tehnologie şi know-how. Totodată, demnitarul a subliniat că semnarea scrisorii de intenţie reprezintă încă o dovadă a funcţionării Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, ţara noastră fiind profund interesată de consolidarea relaţiilor bilaterale în mai multe domenii, se mai arată în comunicat.

Despre sistemele Patriot

Patriot (Phased Array Tracking Radar to Intercept of Target) este un sistem de apărare aeriană „dovedit în luptă” pentru contracararea rachetelor balistice tactice, a rachetelor de croazieră și a avioanelor avansate.

Racheta, care poate fi folosită în orice vreme, are o rază de acțiune de 70 de kilometri, o altitudine maximă de 24 de kilometri și un timp de zbor de până la trei minute și jumătate.

Platforma este echipată cu radarul AN/MPQ-53 phased-array pentru căutare, detectare și identificare a țintelor, urmărire și ghidare a rachetelor și contramăsuri electronice.

Sistemul este operațional în SUA și în țările aliate, inclusiv în Grecia, Israel, Germania, Japonia, Polonia, Suedia, Taiwan, Arabia Saudită și România.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL