Cum fac banul edilii destepti de la malul marii? Primarul din Navodari acuzat de un prejudiciu de 3,5 de milioane de euro!

Nicusor Constantinescu, fostul presedinte al CJ Constanta, condamnat la 15 ani de inchisoare. Radu Mazare, fostul primar, condamnat la 4 ani de inchisoare, cu suspendare. Cel mai recent care apare pe lista este fostul primar din Navodari, care tocmai a fost trimis in judecata pentru fapte de coruptie. Si ne mai miram ca litoral romanesc arata cum arata, ori ca bulgarii au depasit anul acesta 10 milioane de turisti, scrie stireazilei.com.

Fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei, a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța. Acțiunea a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, secția penală, primind numărul unic de dosar 6401/118/2017. Alături de Nicolae Matei, au mai fost deferiți justiției Neculai Dima, director general la SC Legmas SA, și Ștefan Ciocănel, fost consilier juridic în cadrul aceleiași societăți. Părți civile în dosarul penal sunt Ministerul Finanțelor Publice și SC Sind România SRL, în vreme ce Consiliul Local Năvodari este doar parte vătămată, neînțelegând până acum să revendice un prejudiciu. Reamintim că, anterior trimiterii dosarului la instanță, DNA Constanța a solicitat Consiliului Local Năvodari să se constituie parte civilă în dosar, însă consilierii PSD și ALDE au făcut scut în jurul inculpatului Nicolae Matei, adoptând o hotărâre prin vot secret cu privire la angajarea unei expertize tehnice extrajudiciare care să stabilească dacă localitatea a suferit sau nu un prejudiciu.

Faptele de corupție pentru care vor fi judecați Nicolae Matei, Neculai Dima și Ștefan Ciocănel datează din anul 2008. În anul menționat, fostul primar a aprobat o cerere a societății Legmas SA, în care deținea calitatea de acționar majoritar prin intermediul societății Top Vision SRL, în care deținea calitatea de asociat unic. În acest fel, Nicolae Matei a certificat faptul că societatea Legmas SA ar fi în îndreptățită să i se ateste dreptul de proprietate în baza Hotărârii de Guvern 834/1991 asupra unui teren de 6,2 hectare situat în zona Taberei de Copii Năvodari. Acest teren nu făcea parte din patrimoniul Legmas SA și nici nu era necesar desfășurării activității acesteia, motiv pentru care nu erau îndeplinite condițiile stabilite de HG 834/1991. Dimpotrivă, suprafața în cauză se afla în parte în folosința societății Sind România SRL (Tabăra de Copii Năvodari) și era ocupată cu 13 clădiri.

În realitate, Legams SA putea revendica atestarea dreptului de proprietate pentru un teren de 6,2 hectare care se găsea în zona agricolă a localității, la vest de Canalul Poarta Albă – Midia Năvodari, în vecinătatea halelor de producție. În baza adeverinței mincinoase semnate de primarul Matei, societatea sa a obținut Certificatul de Atestare a Dreptului de Proprietate seria 07 nr. 314/08.12.2008, emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Ulterior, Legmas SA a dezmembrat terenul primit în mod fraudulos, vânzând o serie de loturi la prețuri subevaluate. Mai multe loturi de teren au ajuns la Top Vision SRL și la persoanele fizice Nicole Matei și Neculai Dima. Așa cum susțin procurorii DNA, un teren provenit din acest tun imobiliar a fost dat ca mită fostei judecătoare Corina-Eugenia Jianu.

Tranzacțiile fără scop comercial au atras atenția Poliției Economice, sub aspectul evaziunii fiscale. În acest mod, s-a constituit un dosar penal, în anul 2012, în supravegherea Parchetului Curții de Apel Constanța. Pe 1 octombrie 2012, procurorul de caz, Adina Florea, a emis o ordonanță de începere a urmăririi penale împotriva lui Nicolae Matei și a altor persoane. În 2014, datorită prejudiciului de peste un milion de euro, care depășea competența de soluționare a Parchetului Curții de Apel Constanța, dosarul a fost declinat la DNA – Structura Teritorială Constanța.

După efectuarea cercetărilor de rigoare și a expertizelor judiciare, procurorii anticorupție au stabilit că prejudiciul cauzat Orașului Năvodari este de 3,5 milioane de euro. Dosarul penal înregistrat ieri pe rolul secției penale a Tribunalului Constanța se află în faza de regularizare, nefiind stabilit deocamdată un prim termen de înfățișare a părților.

Sursa:  ordinea.ro

Aboneaza-te la Podcastul BANUL