Desi agricultura Romaniei duduie, importam de aproape un miliard de euro mai multe produse agroalimentare decat exportam!

Deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare a ajuns la 916 milioane de euro, până la finele lunii mai, în creştere cu peste 60% faţă de valoarea înregistrată în perioada similară din 2016.

Potrivit datelor oficiale, exporturile au crescut, în primele cinci luni ale anului, cu 6,9%, în timp ce importurile s-au majorat cu 19,3%.

Grâul rămâne principalul produs exportat, urmat de floarea soarelui, porumb şi bovine. În privinţa importurilor, a fost înregistrată o creştere semnificativă în perioada ianuarie-mai, la carnea de porc, respectiv un plus de 57,9 milioane euro, care rămâne principalul produs importat.

Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerţul agroalimentar al României, livrările către această destinaţie având o pondere valorică de 58,6% din totalul de exporturi, iar achiziţiile de produse agroalimentare din statele membre au deţinut o pondere de peste 80% din total.

Sursa: Rador

Aboneaza-te la Podcastul BANUL