Autoritatile din Olanda avertizeaza populatia sa NU manace porumb romanesc

Autoritățile din Olanda au notificat sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje despre faptul că au identificat un lot de porumb furajer contaminat cu o substanță din categoria micotoxinelor, care ar fi cancerigene, marfa provenind de la o fermă din județul Arad.

Autoritățile din Olanda nu au precizat numele fermei de la care a fost achiziționat furajul și nici cantitatea cumpărată.

Proba a fost prelevată în data de 31 mai, la solicitarea firmei din România, iar datele au fost făcute publice acum.

Olanda a notificat, în 5 iulie, Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje/Rapid Alert System for Food and Feed/RASFF, cu privire la un lot de porumb furajer contaminat cu Aflatoxina B1, din categoria micotoxinelor, marfa provenind din România, notează lantulalimentar.ro.

Conform autorităților din Olanda, nivelul de contaminare al porumbului furajer este unul grav, 0,200 mg/kg. Porumbul furajer nu a ajuns pe piața din Olanda.

SRAFF este o platformă electronică la care sunt conectate autoritățile cu rol de control în domeniul agroalimentar din statele membre. Aici sunt raportate în timp real informații despre mărfurile agroalimentare comercializate pe piața europeană, inclusiv despre produsele importate din țări terțe, dacă sunt descoperite nereguli și neconformități: depășiri ale nivelului maxim de pesticide, micotoxine, alergeni, etc.

Un incident asemănător a fost înregistrat și în anul 2013, atunci când la mai multe ferme de porci, a ajuns porumb furajer contaminat, atât din România, cât și din țara învecinată, Serbia.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL