Tinerii care pleacă „în afară”, pleacă pentru că acolo găsesc oportunităţi mult mai la îndemână de a se realiza prin acest proces de digitalizare, de tehnologizare şi robotizare, iar mulţi decidenţi din România nu realizează acest lucru, a afirmat, miercuri, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), Cristian Erbaşu, la cea de-a V-a ediţie a conferinţei internaţionale „Critical Infrastructure Protection Forum” (CIP Forum V 2022), într-o intervenţie online.
„Tehnologia, digitalizarea, robotizarea este pe buzele tuturor în acest moment. E adevărat că pentru unii din generaţia noastră, mă refer la mine, care suntem în jur de 50 de ani, pot să apară anumite momente de nostalgie, când tehnologia ne-ar putea invada şi noi nu vom mai avea viaţa de altădată. Este evident că într-o lume în care toţi vom încerca să protejăm natura, pe de-o parte, tehnologia este fundamentală, iar pentru constructori mai mult ca sigur va trebui ca într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat să construim poate şi pe alte planete. Pentru noi, tehnologia trebuie să fie ceva uzual. Tocmai de aceea, acum câţiva ani am încercat să coagulăm toate energiile şi toate cunoştinţele specialiştilor din România, astfel încât să reuşim să conştientizăm întreaga breaslă a constructorilor şi nu numai, ci şi celelalte bresle care deja erau mai avansate în digitalizare, să-i conştientizăm că şi în România este necesară o astfel de abordare nouă, prin care să putem să intrăm într-o relaţie directă cu ţări care sunt mult mai avansate în acest moment în tehnologie (…) Din păcate, sunt foarte mulţi oameni decidenţi în România care nu realizează faptul că tinerii care pleacă în afară, pleacă pentru faptul că acolo găsesc oportunităţi mult mai la îndemână de a se realiza, tocmai prin acest proces de digitalizare, de tehnologizare şi robotizare. Un proces pe care aceştia nu-l găsesc în România decât pe alocuri”, a susţinut Erbaşu.
Specialistul a menţionat, totodată, că, „în această perioadă, se pare că există resurse financiare” pentru implementarea de tehnologii. „Se pun la dispoziţie resurse financiare şi existenţa acestor clustere, ONG-uri non-profit menite să dezvolte o masă critică de formatori în prima etapă şi ulterior masa critică de specialişti care să activeze în toate domeniile, vor aduce probabil, mai mult ca sigur nu probabil, o altă viziune în societatea românească”, a spus preşedintele FPSC.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI – Bucureşti) organizează, în perioada 14 – 16 iunie, la Palatul Parlamentului, cea de-a V-a ediţie a conferinţei internaţionale „Critical Infrastructure Protection Forum” (CIP Forum V 2022″, la iniţiativa IF Idea Factory Think Tank, sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaţilor, cu sprijinul comisiilor parlamentare şi a ministerelor cu atribuţii în domeniu, din România.