Expertii spun ca Romania va trece aceasta iarna fara probleme cu incalzirea

Autoritățile și specialiștii susțin că România are suficiente rezerve de energie electrică și gaze naturale și nu vor fi probleme în lunile de iarnă.

Pe de altă parte, reprezentanții opoziției spun că întreaga criză energetică din țara noastră este cauzată de lipsa investițiilor.

România nu riscă să rămână fără energie în sezonul rece, a dat asigurări premierul Nicolae Ciucă.

El a amintit că guvernul a adoptat deja un plan pentru iarnă, iar săptămâna viitoare se va întruni deja Comandamentul de iarnă, care va analiza mai multe ipoteze și scenarii în privința rezervei naționale de energie, scrie romania-actualități.

Nicolae Ciucă: Pentru prima dată, la începutul lunii septembrie avem acest plan. El de regulă se întocmea în noiembrie și reușim astfel să avem o perioadă de timp în care să analizăm toate ipotezele care pot să afecteze sistemul energetic românesc. Din analiza de până acum nu identificăm riscul ca țara noastră să rămână fără energie.

Şi specialiștii sunt de părere că țara noastră are suficiente rezerve de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece.

Expertul în probleme de energie, Silvia Vlăsceanu: România nu ar trebui să fie afectată. Pe de o parte, avem gaze suficiente în depozite, pe de altă parte, suntem în situația fericită, față de majoritatea statelor membre, de a fi producător de gaze naturale și să ne asigurăm consumul din producția internă.

Opoziția critică însă lipsa de investiții în acest domeniu, care, spunea vicepreședintele USR, Dan Barna, ar fi cauza pentru întreaga criză energetică. În opinia sa, în acest moment, povara este doar pe mediul economic, iar multe companii și-au închis activitatea.

Dan Barna: O Românie care se laudă că are resurse și nu e dependentă de gazul rusesc, o Românie care spune avem resurse de energie, avem resurse hidro, suntem într-o poziție teoretic mai bună decât alte state europene și, totuși, exact în această România, e adevărat, sub conducerea domeniului energetic de către domnul Popescu, se vinde de zile întregi cea mai scumpă energie din Europa.

Miniștrii energiei din statele membre ale Uniunii Europene vor participa astăzi, la Bruxelles, la o reuniune pe tema crizei energetice. România va fi reprezentată la reuniune de ministrul energiei, Virgil Popescu.