În primele 3 luni ale anului 2023, autoritățile au capturat de 6 ori mai multe țigări de contrabandă decât în aceeași perioadă a anului trecut

Peste 1,85 miliarde de țigarete de contrabandă au fost consumate în România în 2022, deși nivelul traficului ilicit a fost cel mai redus din ultimii 15 ani. În primele 3 luni ale anului 2023, autoritățile au capturat peste 31 de milioane de țigarete, de 6 ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, mai multe rețele de producători și comercianți ilegali de tutun, inclusiv în mediile online, au fost descoperite și destructurate. Un fenomen grav, care periclitează siguranța economică și socială a comunității, contrabanda a fost declarată o amenințare la adresa securității naționale, iar începând din 2019 ziua de 21 aprilie este Ziua Națională împotriva Traficului Ilicit de Produse. 

Eforturile continue ale autorităților de a stopa activitățile ilegale de la granițele țării au dus, în 2022, la înregistrarea unui minim istoric din ultimii 15 ani al nivelului anual al pieței negre a țigărilor din România de 7,1% față de nivelul maxim de 27% înregistrat în 2010. Însă cifrele cresc la început de an, nivelul pieței neagre ajungând la 8,1% din totalul consumului, la nivelul lunii ianuarie, comparativ cu 6,8% în noiembrie 2022, potrivit Novel Research.

România este țara cu a doua cea mai extinsă frontieră externă UE, după Finlanda, și cu cel mai ridicat nivel al contrabandei din Europa de Est, iar nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridică la circa 2 miliarde de lei în 2022** și un total de 32 de miliarde de lei pierduți de bugetul statului român ca impact al contrabandei cu țigări în ultimul deceniu (contravaloarea a circa 500 km de autostradă***).

“În 2022, majoritatea țigărilor capturate de OLAF – 316,7 milioane (59,5%) – au rezultat din producție ilicită în UE****, ceea ce reflectă intensificarea contrafacerii de produse din tutun în interiorul Uniunii Europene, o tendință vizibilă și în România. De aceea, lupta contra traficului ilegal continuă și se adaptează tendințelor actuale, prin stoparea contrafacerii și a comerțului ilicit online, care aduc noi necunoscute, în special în ceea ce privește accesul categoriilor vulnerabile la produsele de pe piața ilicită și, implicit, a siguranței comunităților. În contextul reducerii contrabandei, BAT a contribuit la bugetul de stat cu peste 20 de miliarde de lei în 2020 și 2021. Vom continua să sprijinim, prin intermediul parteneriatelor noastre, eforturile autorităţilor cu atribuţii în domeniu care, dublate de un cadru legislativ şi fiscal predictibil, pot susține siguranța și dezvoltarea economică a comunității și investițiile jucătorilor legitimi în economia locală”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al Ariei Europa de Sud – Est din cadrul BAT.

Județul Dolj, în topul capturilor la început de an 

În luna martie s-a înregistrat un record la nivelul volumului total de țigarete ilegale capturate de autorități în ultimii ani. Aproape 14,5 milioane de țigarete în valoare de aproximativ 9,5 milioane de lei au fost reținute doar în luna martie a anului curent (de 25 de ori mai mult decât în martie 2022, când au fost capturate aproape 580.000 de țigarete), reprezentând totodată aproape jumătate din totalul țigaretelor capturate în tot trimestrul întâi al acestui an. De la începutul anului, 13,2 milioane de țigarete de contrabandă au fost reținute în județul Dolj , reprezentând aproximativ 42% din totalul cantităților confiscate în toată țara, în primele 3 luni ale anului.

Brasovul, cu 3,8 milioane de țigarete ilegale capturate, se situează pe locul următor în ponderea totală a capturilor de la început de an, în timp ce pe locul al treilea sunt plasate județele Suceava, Maramureș și Teleorman, cu capturi de aproximativ 2,5 milioane de țigarete înregistrate în fiecare dintre aceste județe, conform datelor centralizate pe StopContrabanda.ro.

Cu granițe intens monitorizate de autorități, contrafacerea locală și comerțul ilicit online continuă să ia amploare

Pe fondul acțiunilor consistente ale autorităților de a limita fenomenul contrabandei la granițele țării, contrafacerea de produse din tutun în fabrici și diferite alte locații ilegale de procesare ilicită continuă să ia amploare. Mai multe rețele de prelucrare clandestină au fost descoperite de la începutul anului, între care o fabrică ilegală de țigări la Fălticeni, în luna februarie, și aproximativ 10 tone de tutun sub diferite forme (frunze de tutun, tutun tocat, tutun vrac), destinat prelucrării clandestine și vânzării vrac, cu preponderență în mediile online.

Capturi semnificative de tutun vrac sau neprelucrat s-au înregistrat în București și județele apropiate (Popești Leordeni, Prahova, Ilfov ș.a.), având în vedere că majoritatea tirurilor cu tutun reușesc să intre în România la granițele de sud ale țării, iar tot în zona de sud rețelele de contrabandă au acces la o piață de desfacere cu cerere crescută pentru tutunul vrac (zona București), precum și la infrastructura necesară distribuției (transport facil prin companiile de curierat, în urma promovării în mediile online).

În 2022, 1 din 4 țigări ilegale consumate de români era contrafăcută*, acesta reprezentând cel mai ridicat nivel al țigărilor contrafăcute în piața ilicită din ultimii 10 ani. Din totalul cantităților capturate de autorități în anul 2022, circa un sfert au fost identificate ca fiind contrafăcute, capturile cele mai importante de astfel de produse fiind realizate în Contanța, Vâlcea și Giurgiu.

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă BAT care are scopul de a susține eforturile autorităților, prin centralizarea capturilor din intreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală Română. Campania „Stop contrabanda” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL