Inalt oficial NATO: Modelul economic actual al României nu mai corespunde vremurilor pe care le trăim

„Modelul economic actual al României nu mai corespunde vremurilor pe care le trăim. Paradoxal, după aderarea la UE, deși am avut o creștere economică semnificativă și o convergență către media europeană, decalajele dintre regiunile țării au crescut”, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Conferința „De la economie de război la un nou model economic”, organizată la Universitatea din Craiova.

„Trebuie să spunem și să recunoaștem că modelul economic actual al României este perimat. El a produs, fără îndoială, creștere economică. El a produs, fără îndoială, o apropiere, o convergență către media europeană. Dar același model economic al României de astăzi a produs mai multă divergență între regiunile țării.

Regiunile României sunt mai inegale decât înainte de momentul aderării

La aproape 20 de ani de la încheierea negocierilor de aderare la UE, pe care le-am semnat cu mâna mea, regiunile României sunt mai inegale decât înainte de momentul aderării, ceea ce este o contradicție în termeni.

Primele 12 mari orașe ale țării produc 80% din PIB- ul României, 20 % îl produce restul țării și ne mirăm că pleacă tinerii pe capete și ne mirăm că nu recuperăm în mod autentic decalajul față de Europa dezvoltată”, a spus Mircea Geoană.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL