Lectie pentru CFR: În plin război Ucraina a electrificat 82 km de cale ferată și a reparat alți 470 km

Compania de transport feroviar a Ucrainei (Ukrzalizniţa) raportează că, pe parcursul anului trecut, a electrificat 82 de kilometri de reţea feroviară și a reconstruit și reparat încă 470 de kilometri – potrivit unui comunicat postat pe site-ul companiei, preluat de rador.

„În privinţa electrificării – este o cifră record pentru ultimii zece ani. În 2013-2020, Ukrzalizniţa a electrificat, în medie, doar 3 kilometri de reţea pe an. Lungimea reţelei reconstruite anul acesta, de asemenea, a constituit un record pentru ultimii patru ani” – a menționat Oleksandr Kamişin, şeful Ukrzalizniţa.

Acesta a mai subliniat că feroviarii ucraineni restaurează inclusiv infrastructura distrusă de invadatorii ruşi. 25 dintre cele 69 de poduri distruse de ruşi au fost deja reconstruite. Kamişin a mai declarat că lucrătorii feroviari au reacționat rapid la schimbările survenite în logistica mărfurilor și au lucrat în mod activ la dezvoltarea proiectelor de infrastructură și a punctelor de trecere a frontierei vestice cu țările UE și în sud cu Republica Moldova. Şeful Ukrzalizniţa a menţionat în acest sens restaurarea tronsonului dintre Rava-Ruska şi granița de stat a Ucrainei, ceea ce va permite ca, în viitor, să poată fi organizate legături directe pentru călători între regiunea vest-ucraineană Lviv și oraşele poloneze Varșovia și Lublin.

A mai fost reconstruită „Linia 102” – două secțiuni de cale ferată care leagă orașul ucrainean Hiriv de Przemyśl din Polonia. În viitor, aceasta va fi cea mai rapidă rută către mai multe județe ale voievodatului polonez Subcarpatia (Województwo Podkarpackie), iar Ucraina va obţine, astfel, două treceri suplimentare la frontiera cu Polonia, datorită cărora va crește potențialul de export-import al ţării.

Partea ucraineană a mai reparat şi repus în funcţiune o linie de ferată (ecartament 1435mm) pe tronsonul de la frontiera cu Polonia „Kovel-Iahodin”, care se întinde pe o distanţă de 70 de kilometri.

Compania de transport feroviar a Ucrainei a mai restaurat două tronsoane la graniţa cu România: Rahiv-Berlebaş-granița de stat și Teresva-granița de stat.

„Datorită proiectelor implementate anul trecut, avem acum o legătură convenabilă şi cu Republica Moldova, pe tronsonul Berezine-Basarabeasca. Această secțiune este o conexiune alternativă la porturile dunărene Reni și Ismail” – se mai arată în comunicatul Ukrzalizniţa.