Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 31 de ani de la momentul aprobării Constituției României. Actuala lege fundamentală a fost adoptată pe 8 decembrie 1991, iar ulterior a fost modificată printr-un referendum organizat la 18 octombrie 2003.
Nicolae Ciucă: „Astăzi se împlinesc 31 de ani de la momentul aprobării Constituției României prin referendum. Chiar dacă este o constituție tânără, Legea noastră fundamentală a trecut testul maturității și al eficienței.
A încadrat, a ordonat și a garantat regimul democratic al României în ultimele trei decenii. A fost și este în continuare elementul central care asigură stabilitatea democrației constituționale din România”.
Premierul a mai spus că „în ansamblul marilor teme care se dezbat astăzi cu privire la viitorul României există riscul ca Ziua Constituției să treacă neobservată. Ar fi nedrept. Fără Legea noastră fundamentală nimic din evoluția României către un regim politic stabil și european nu ar fi fost posibil”.
Ziua Constituției sărbătorită în pragul posibilei aderări la Spațiul Schengen
Ziua Constituției este marcată în acest an de un nou moment istoric pentru România: posibilitatea aderării la Spațiul Schengen. În acest sens, Nicolae Ciucă a punctat eforturile pe care toate forțele democratice și instituțiile statului le-au făcut.
Nicolae Ciucă: „La 33 de ani de la căderea regimului comunist și la 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România se află în pragul unui nou moment istoric, un moment pentru care toate forțele politice democratice și instituțiile centrale și locale ale statului au muncit neobosit”.
Premierul s-a referit în declarația sa și la performanța legii fundamentale de apăra identitatea constituțională națională care se bazează pe valorile liberalismului politic.
„În ultimii 30 de ani, Constituția României a reușit performanța să definească și să protejeze o adevărată identitate constituțională națională, bazată pe valorile supreme ale liberalismului politic: demnitatea omului, drepturile şi libertățile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic”, a precizat liberalul.
„Așa cum a făcut-o și până acum, Constituția României va asigura și de acum înainte fundamentul identității naționale europene, precum și stabilitatea, coerența și echilibrul vieții politice și instituționale. Echilibrul său va asigura pacea socială a națiunii”, a încheiat Premierul și Președintele PNL.