Veste de la Bruxelles. Daniel Buda: Recoltele mari de grâu din Europa țin sunt control prețurile mondiale la alimente

Europarlamentarul Daniel Buda a declarat ca potrivit Boomberg, fenomenele meteo extreme provoacă pagube considerabile culturilor agricole din cele două Americi și Africa de Nord, însă vremea favorabilă are efecte pozitive asupra câmpiilor din Europa, unde recoltele mari de grâu țin sub control prețurile mondiale la alimente.

Atât în partea de nord cât și în cea din estul Europei, culturile de grâu sunt într-o stare bună, cu toate că ne-am confruntat cu ploi abundente primăvara aceasta. Perspectivele bune pentru cei mai mari exportatori mondiali de grâu au ajutat la înjumătățirea cotațiilor faţă de valorile record de anul trecut, contracarând impactul secetei înregistrate în alte regiuni cultivatoare de grâu precum şi deficitul de aprovizionare provocat de războiul din Ucraina.

Peste 90% din culturile de grâu ale Franţei sunt considerate a fi într-o stare „bună” şi „foarte bună”, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Guvernul de la Paris estimează că producţia totală a UE ar putea să se ridice la 131,5 milioane de tone în acest an, cu aproximativ 6% peste media ultimilor cinci ani.

În Uniunea Europeană recoltatul grâului începe în jurul lunii iulie, ceea ce înseamnă că evoluţiile meteo din următoarele săptămâni vor fi cruciale.” a scris europarlamnetarul pe pagina sa de Facebook.