Veste uriasa pentru economie: Romania a depasit Italia si Ungaria la productia de masini noi!

România se află pe locul șase la producția de mașini în Uniunea Europeană, cu o medie de peste 40.000 de mașini pe lună. România produce mai multe mașini decât țări precum Italia și Ungaria, dar mai puține decât Cehia și Slovacia, relatează Agenția BTA, citat de Rador.

Cel mai recent raport al Asociației Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA) pentru perioada ianuarie-septembrie arată că în această perioadă au fost produse aproape 50 de milioane de mașini la nivel mondial. China este pe primul loc, cu 16,3 milioane, iar SUA este pe locul doi, cu 5,3 milioane de mașini. 7,96 milioane de mașini au fost produse în Uniunea Europeană, în creștere cu 5,8% față de aceeași perioadă din 2021, arată datele.

În România, în primele nouă luni ale anului 2022, au fost produse 376.000 de mașini, dintre care în jur de 60% au fost autoturisme Dacia și 40% au fost Ford. Germania este pe primul loc în Europa cu 2,4 milioane de autoturisme, dar cu mult sub producția din 2019, care a fost de 3,4 milioane. Spania este pe locul al doilea cu 1,27 milioane, iar Cehia, Slovacia și Franța completează primele cinci locuri. România este pe locul șase. În top 10 se află de asemenea Italia, Ungaria, Belgia și Suedia.

România este singura țară în care producția în acest an a fost mai mare decât în 2019, a arătat Asociația. Cea mai mare scădere procentuală a fost raportată în Franța, unde producția a scăzut cu peste 40%, de la 1,2 milioane de mașini la mai puțin de 700.000, arată datele ACEA. În Cehia au fost produse în jur de 910.000 de autoturisme, scăderea fiind de 10%. În același timp, Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) a anunțat recent că producția națională de automobile a crescut cu 27,7%, în primele zece luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 425 423 de mașini, relatează Agerpres.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL