Cum incearca ministrul pentru mediul de afaceri sa convinga marile companii japoneze sa investeasca in Romania?

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, aflat într-o vizită de trei zile în Japonia, le-a prezentat investitorilor potențialul României, în contextul Brexitului și al semnării unui acord de liber schimb între Uniunea Europeană și Japonia, în luna iulie, potrivit unui comunicat al ministerului.

„În continuarea vizitei oficiale în Asia, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, s-a aflat pentru trei zile în Japonia, unde a purtat discuții atât cu oficiali ai instituțiilor japoneze, cât și cu reprezentanți ai sistemului bancar și mediului de afaceri nipon. Agenda ministrului Laufer a cuprins, printre altele,  întrevederi cu reprezentanți ai Keidanren (Japan Federation of Economic Organizations), JETRO (Japan External Trade Organization), Mizuho Bank, dar și ai managementului companiilor Calsonic Kansei, Mitsubishi Heavy Ind. Group, Fujikura și Hanwa Co”, se arată în comunicat.

Seminarul ‘Business Bridge România — Japonia’, organizat la sediul ambasadei din Tokyo, a prilejuit, de asemenea, analiza posibilităților de extindere a relațiilor economice bilaterale. La eveniment au participat peste 50 de companii japoneze, jucători importanți în economia niponă și mondială, care și-au exprimat interesul pentru accesul și extinderea afacerilor pe piața românească.

Discuțiile purtate cu partenerii japonezi s-au axat pe prezentarea detaliată a ofertei investiționale românești, aducând în zona de interes a partenerilor non-UE potențialul României. Oportunitățile contextului actual au fost evidențiate în detaliu: pe de o parte, acordul de liber schimb convenit în luna iulie între Uniunea Europeană și Japonia, pe de altă parte, Brexit.

„Este cel mai bun moment, în care companiile japoneze pot înțelege mai bine climatul economic european și potențialul uriaș care trebuie explorat. România este o destinație investițională tânără, cu o mare capacitate de atragere a unor proiecte de anvergură internațională, în care forța de muncă este una dintre cele mai competitive din Europa, sistemul de taxe este favorabil antreprenorilor, care pot beneficia de acordarea unor ajutoare de stat”, a declarat Ilan Laufer.

În cadrul întâlnirii cu reprezentanții Mizuho Bank, ministrul Ilan Laufer și Teiji Teramoto, Head of Global Business, au semnat Memorandumul de Înțelegere între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Mizuho Bank privind colaborarea pentru stimularea și susținerea investiților bilaterale și promovarea extinderii economice a companiilor românești și japoneze.

Antreprenorii niponi și-au manifestat intențiile concrete de creștere a amprentei economice și multiplicare a afacerilor derulate în România. Aceste obiective vor fi atinse în viitorul apropiat prin noi proiecte ce vor fi implementate în România, mai spun reprezentanții ministerului.

În primul semestru al anului 2017, schimburile comerciale româno — japoneze au totalizat 303,16 milioane de dolari, din care export românesc 110,60 milioane de dolari (în creștere cu 2,54% față de perioada similară a anului precedent) și import 192,56 milioane de dolari (în creștere cu 9,34%).

În România funcționează 329 de societăți cu participare japoneză de capital, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 181,06 milioane de dolari, plasând Japonia pe locul 24 în clasamentul țărilor care au realizat investiții directe în România, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, disponibile la 31 iulie.

Sursa: Agerpres

Aboneaza-te la Podcastul BANUL