Politica falimentului. Guvernul se imprumuta pe banda rulanta, iar pensiile se platesc cu intarzieri

Dupa ce guvernul a intarziat cu plata pensiilor majorate in teren iata ca balbaielile guvernamentale continua iar Ministerul Finantelor a atras vineri, 5 ianuarie, 90 de milioane de lei de la banci, suplimentar la licitatia de joi. Cu o zi inainte, ministerul a imprumutat 757 milioane de lei printr-o emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduala la 41 de luni, la un randament mediu de 6,27% pe an.

Valoarea nominala a emisiunii suplimentare a fost de 90 de milioane de lei, iar bancile au transmis oferte in valoare de 92,4 milioane de lei.

Ministerul Finantelor (MF) a planificat, in luna ianuarie 2024, imprumuturi de la bancile comerciale in valoare de 5,6 miliarde de lei, la care se poate adauga suma de 720 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni. Suma totala, de 6,32 miliarde de lei, este cu 1,795 miliarde de lei mai mare fata de cea care a fost programata in decembrie 2023, de 4,525 miliarde de lei, si va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL