Facturile la energie electrică cresc din ianuarie. Enel e campioană la majorări

Facturile la energie electrică cresc cu aproximativ 6% iar compania canpioană la majorări a motivat că ar fi vorba de mărirea tarifelor de distribuție şi transport. Chiar dacă ANRE nu a declarat cine este compania e de înțeles că cea mai mare cotă de piață în România o are Enel prin cele două divizii Enel Energie și Enel Energie Muntenia.

De exemplu pentru o creștere de 5 la sută a tarifului la un consum de 150 de kw consumatorii vor plăti după majorare 39 de lei, în loc de 37,5 lei. Cel mai mare producător de energie electrică din țară a început deja să trimită oamenilor notificări ale contractelor modificate.

Distribuitorul a susținut că prețurile au fost mărite deoarece rețelele trebuie îmbunătățite. Media creșterilor de preț, conform ANRE, este de 3,4% pentru operatorii de distribuție energie electrică, iar pentru operatorul de transport cu 1,50%.

Pentru anumite zone de distribuție majorările pot ajunge la aproximativ 6%. De exemplu pentru o creștere de 5 la sută a tarifului, la un consum de 150 de kw, vom plăti după majorare 39 de lei, deși până acum plăteam 37,5 lei. La rândul lor, distribuitorii susțin că este nevoie de creșterea tarifelor pentru a îmbunătăți rețelele.

“Urmare a analizei datelor de fundamentare transmise de operatorul de transport și sistem și de operatorii de distribuție concesionari, în conformitate cu prevederile actelor normative antemenționate, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a procedat la stabilirea veniturilor reglementate pentru anul 2024 şi a tarifelor aferente serviciului de transport al energiei electrice, serviciului de distribuție a energiei electrice și achiziției serviciilor de sistem, aplicabile de la data de 01 ianuarie 2024”, arată ANRE într-un document de discuție pus pe site-ul instituției.

Creștere medie a tarifului de distribuție de doar 3% la nivel național

“Ținând cont de tendința de reducere a consumului de energie electrică, de efectul inflației asupra costurilor operatorilor de reţea, de necesarul crescut de investiţii în reţelele electrice, precum și de creşterile cheltuielilor cu personalul propriu, tarifele propuse spre aprobare, calculate cu luarea în considerare a ratei inflaţiei pentru anul 2024, prezintă o creștere faţă de tarifele în vigoare de 1,5% pentru tariful mediu de transport şi de 3% pentru media la nivel naţional a tarifelor de distribuţie. Aceste creşteri medii se situează sub valoarea ratei inflaţiei prognozate pentru anul 2024 de 4,6%, preluată din documentul Prognoza de toamnă 2023/ Proiecția principalilor indicatori macroeconomici 2023 – 2027”, mai arată ANRE

Iată cu cât se modifică tarifele de distribuție pentru fiecare dintre cele opt zone de rețea din toată țara, începând cu 1 ianuarie

Muntenia Sud. Operator este Rețele Electrice Muntenia (deținut de PPC). Tariful la joasă tensiune este de circa 240 de lei. Este mai mic cu circa 1,3%  față de tariful actual.

Banat. Operator este Rețele Electrice  Banat (deținut de PPC). Tariful la joasă tensiune este de circa 244 de lei. Este mai mare cu circa 4%  față de tariful actual.

Dobrogea. Operator este Rețele Electrice  Dobrogea (deținut de PPC). Tariful la joasă tensiune este de circa 295  de lei. Este mai mare cu circa 5,7% față de tariful actual.

Moldova. Operator ese Delgaz Grid (deținut de E.On.). Tariful la joasă tensiune este de 302 lei/MWh, scade cu aproape 1% față de tariful actual.

Oltenia. Operator este Distribuție Energie Oltenia (deținut de MIRA; cumpărat de la CEZ). Tariful la joasă tensiune este de 333 lei/MWh, scădere de 1,4%.

Muntenia Nord. Operator este Distribuție Energie Electrică România – DEER (deținut de Electrica). Tariful la joasă tensiune este de 348 lei/MWh, creștere de 5,2%.

Transilvania Sud. Operator este Distribuție Energie Electrică România – DEER (deținut de Electrica). Tariful la joasă tensiune este de 278 lei/MWh, creștere de 5,8%.

Transilvania Nord. Operator este Distribuție Energie Electrică România – DEER (deținut de Electrica). Tariful la joasă tensiune este de 296 lei/MWh, creștere de 4,8%.

Tarifele la joasă tensiune prezentate mai sus sunt cele care se vor regăsi în facturile consumatoriot (suma între IT, MT si JT, valabile de la 1 ianuarie, asta dacă, după ultimele consultări, nu vor fi modificate de ANRE.

credit foto: freepick.com

Aboneaza-te la Podcastul BANUL