Ministrul Energiei anunță cât timp se va mai menține plafonarea prețurilor la energie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat cât va mai dura plafonarea preţurilor la energie şi spune că autorităţile îşi doresc menţinerea schemei de plafonare „cât mai aproape de forma actuală”, pentru sprijinirea consumatorilor români, persoane fizice sau companii.

Cât despre un termen în acest sens, ministrul spune că plafonarea la energie se va menține „cât ne permite Comisia Europeană”.

„Categoric da, se menţin (măsurile de protecţie pentru populaţie – n.r.). Am văzut studiul european, există şi un alt studiu care a arătat că, în lipsa unor măsuri de sprijin, din bugetul unei familii, cheltuielile aferente gazului s-ar fi dus spre 17%.

Având în vedere măsurile de sprijin, au fost în jur de 7%, deci au contat foarte mult aceste măsuri, inclusiv în România, unde schema a fost destul de generoasă, discutăm de cinci milioane de gospodării, aproximativ, care au avut un consum lunar sub 100 de kW/h şi au plătit undeva la 35 de lei factura la curent, ceea ce este o sumă rezonabilă.

Ne dorim să păstrăm această schemă pentru că, dacă astăzi avem preţuri în piaţă mai mici decât acum un an, categoric mai mici, este o poză în timp, ne putem aştepta la o dinamică în creştere a preţului, mai ales la gaze naturale, în perspectiva sezonului rece, în special în jurul lunii februarie, când este tot mai greu de extras gaz din ceea ce am înmagazinat, consumul este posibil să fie mare dacă vom avea o iarnă foarte grea”, a afirmat Sebastian Burduja, marţi seară, la o televiziune de știri.

„Actuala schemă e în vigoare până în martie 2025. În scenariul ideal, pentru a proteja consumatorii români, cetăţeni şi companii româneşti, ne dorim să o menţinem cât mai aproape de forma aceasta, dacă nu exact în forma aceasta, încă o iarnă, deci până în martie 2025”, a adăugat ministrul Energiei.

Statele membre ale UE au primit din partea Comisiei Europene recomandarea de a „optimiza” schemele de plafonare şi ajutor privind energia „sau chiar să revină la o piaţă liberă”, până în 2025.

„Avem o schemă care funcţionează şi, atâta timp cât ne permite Comisia Europeană şi pare că până în 2025 inclusiv ne va permite, o să o păstrăm”, a mai spus Sebastian Burduja.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL