Investitie uriasa intr-un judet din Romania

Iașul devine un magnet pentru investiții în parcuri eoliene. Unul dintre cele mai importante proiecte, al miliardarului Rinat Ahmetov, este deja în construcție la Ruginoasa. Pe listă urmează două investiții în care este implicată cea mai mare firmă de construcții din Israel.

Grupul israelian, prin intermediul a două societăți din Constanța, ar urma să producă energie verde în Scobinți și Deleni. Grupul israelian are în plan amplasarea a 31 de turbine eoliene și amenajarea unui parc solar.

Acestea nu sunt singurele investiții în energie regenerabilă din județ, proiecte similare fiind la Vlădeni, Hârlău, Costuleni, Erbiceni, Românești sau Dumești, cu diverși alți investitori.

Proiectul lui Ahmetov este avansat: chiar în această perioadă sunt programate transporturi agabaritice pentru a aduce din Constanța componente ale turbinelor. Alte transporturi similare au fost făcute la începutul verii: în primă fază, la Ruginoasa, vor fi montate 10 turbine eoliene Vestas (fabricate în Danemarca).

De cealaltă parte, Shikun este la faza obținerii avizelor, procedură care va fi gata, cel mai probabil, în următoarele luni.

În prezent, proiectul de la Scobinți este la faza emiterii avizul de mediu, iar cele de la Deleni în etapa obținerii avizului unic de la Consiliul Județean. La Scobinți, investiția presupune amplasarea a 19 turbine eoliene.

„Prin plan se propune realizarea unui ansamblu energetic neconvențional – parc eolian cu un număr de 19 grupuri generatoare eoliene cu un diametru de până la 165 m (rază rotor până la 82,5 m) și o înălțime pilon turn de până la 170 m, cu o înălțime totală de maxim 250 m, cu o putere totală de 114 MW, turbine eoliene cu o putere cuprinsă între 6 și 7 MW, care are drept scop principal producerea de energie verde prin explotarea potențialului eolian al zonei”, se arată în documentația tehnică a proiectului, consultată de ZDI. Ca o comparație, puterea instalată la CET Holboca, folosită pentru încălzirea Iașului, ajunge la 50 MW.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL