Lucrările anuale de întreținere încep luni la cel mai mare gazoduct care transportă gaze din Rusia către Germania, urmând ca livrările să fie oprite timp de zece zile. Guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina, scrie Reuters.
Gazoductul Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia către Germania și va fi supus unor lucrări de întreținere între 11 și 21 iulie, informează Mediafax.
Luna trecută, Rusia a redus debitul la 40% din capacitatea totală a conductei, invocând întârzierea întoarcerii echipamentelor aflate în service de către compania germană Siemens Energy, în Canada.
Canada a declarat la sfârșitul săptămânii că va returna o turbină reparată, dar a spus, de asemenea, că va extinde sancțiunile împotriva sectorului energetic al Rusiei.
Europa se teme că Rusia ar putea prelungi mentenanța programată pentru a restricționa și mai mult aprovizionarea cu gaze europene, dând peste cap planurile de umplere a depozitelor pentru iarnă și accentuând o criză a gazelor care a dus la măsuri de urgență din partea guvernelor și facturi uriașe pentru consumatori.
Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că țara ar trebui să se confrunte cu posibilitatea ca Rusia să suspende fluxurile de gaze prin Nord Stream 1 dincolo de perioada de întreținere programată.
„Bazându-ne pe modelul pe care l-am văzut, nu ar fi foarte surprinzător acum dacă s-ar găsi un mic detaliu tehnic și atunci ar putea spune ‘acum nu mai putem să-l pornim'”, a declarat el la un eveniment la sfârșitul lunii iunie.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins afirmațiile potrivit cărora Rusia se folosește de petrol și gaze pentru a exercita presiuni politice, spunând că oprirea pentru întreținere a fost un eveniment programat, și că nimeni nu „inventează” nicio reparație.
Există și alte conducte mari dinspre Rusia spre Europa, dar fluxurile au scăzut treptat, mai ales după ce Ucraina a oprit o rută de tranzit a gazelor în luna mai, acuzând interferența forțelor rusești de ocupație.
Rusia a întrerupt complet livrările de gaze către mai multe țări europene care nu s-au conformat cererii sale de plată în ruble.
„Ultimele luni au arătat un lucru: Putin nu cunoaște tabuuri. Prin urmare, nu poate fi exclusă o oprire completă a livrărilor de gaze prin gazoductul Nord Stream”, a declarat Timm Kehler, directorul general al asociației industriale germane Zukunft Gas.
Germania a salutat la sfârșitul săptămânii decizia Canadei de a emite un „permis limitat în timp și revocabil” pentru a permite returnarea echipamentelor necesare conductei Nord Stream 1.
Dar ministerele ucrainene de energie și de externe au declarat într-o declarație că sunt „profund dezamăgite” și au îndemnat Canada să revină asupra unei decizii care, în opinia lor, echivalează cu ajustarea sancțiunilor impuse Moscovei „la capriciile Rusiei”.
Siemens Energy a declarat că lucrează la alte aprobări oficiale și la logistică pentru a pune la dispoziție echipamentul cât mai curând posibil.
Zongqiang Luo, analist de gaze la firma de consultanță Rystad Energy, a declarat că nu este „imposibil” ca Gazprom să folosească orice întârziere ca justificare pentru a prelungi perioada de întreținere.
În anii anteriori, perioada anuală de întreținere a Nord Stream 1 a durat aproximativ 10-12 zile și s-a încheiat la timp.
Germania a trecut la etapa a doua a unui plan de urgență pe trei niveluri privind gazele naturale, care reprezintă un pas înainte spre raționalizarea consumului de combustibil.
De asemenea, a avertizat asupra recesiunii dacă fluxurile de gaz rusesc vor fi oprite. Lovitura pentru economie ar putea fi de 193 de miliarde de euro în a doua jumătate a acestui an, au arătat luna trecută date ale asociației industriale vbw din landul Bavaria.
„Încetarea bruscă a importurilor de gaze rusești ar avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra forței de muncă din Germania… aproximativ 5,6 milioane de locuri de muncă ar fi afectate de consecințe”, a declarat directorul general al vwb, Bertram Brossardt.
Efectele ar fi și mai ample. O oprire completă ar menține prețurile europene la gaze, care au afectat deja industria și gospodăriile, la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp.
Prețurile angro la gazul olandez, care reprezintă referința europeană, au crescut cu peste 400% din iulie anul trecut.
„Dacă Nord Stream se întrerupe sau dacă Germania își pierde toate importurile din Rusia, atunci efectul se va resimți în întreaga Europă de nord-vest”, a declarat ministrul olandez al energiei, Rob Jetten.
Într-un interviu acordat joi agenției Reuters, acesta a declarat că zăcământul olandez de gaze Groningen ar putea fi în continuare solicitat pentru a ajuta țările vecine în cazul unei întreruperi complete a livrărilor rusești, dar creșterea producției ar risca să provoace cutremure.
O oprire a aprovizionării prin Nord Stream 1 ar afecta atât Rusia, cât și Europa de Vest, deoarece ar pierde venituri.
Întreținerea prelungită ar putea duce, de asemenea, la mai multe opriri ale producției de gaze rusești, în raport cu declinul de 9% de la an la an al producției Gazprom raportat până acum, a apreciat Goldman Sachs.