Romania a intrat in epoca scumpirilor: Inflatia a ajuns la maximul ultimilor 4 ani!

Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna septembrie la 1,77%, cel mai înalt nivel din noiembrie 2013, când a fost 1,83%, în condițiile în care carburanții s-a scumpit cu 2,19%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

În luna august, rata anuală a inflației a fost de 1,2%, scrie News.ro. Datele INS arată că prețurile de consum au crescut în septembrie, în medie, cu 0,5% comparativ cu luna august.

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,54%, în medie, față de luna august, prețurile mărfurilor nealimentare au urcat tot cu 0,54%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 0,32%. Comparativ cu septembrie 2016, prețurile alimentelor au crescut în a noua lună a acestui an cu 2,74%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,89%, iar prețurile serviciilor au coborât cu 0,16%.

Față de luna august, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în a noua lună a acestui an, la alte legume și conserve de legume (5,11%), ouă (4,16%) și combustibili (2,19%). Scumpirea carburanților a avut un impact semnificativ asupra tuturor prețurilor, analiștii economici avertizând asupra unei creșteri importante în cazul tuturor mărfurilor.

Guvernul a aprobat, în ședința din 30 august, majorarea accizelor la carburanți în două etape – de la 15 septembrie și 1 octombrie. Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, anunța că majorarea accizei va genera o scumpire de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanți – benzină cu plumb, fără plumb și motorină.

Cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în septembrie, față de august, la cartofi (-7,93%), transportul aerian (-1,47%) și fructe proaspete (-1,42%). La finalul anului 2016, rata anuală a inflației a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflației a înregistrat valori negative. În ultima prognoză, publicată în august, Banca Națională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflației va ajunge la 1,9% la finalul acestui an, în intervalul țintit de banca centrală, de 2,5%, plus/minus 1% (1,5%-3,5%).

Aboneaza-te la Podcastul BANUL