Profiturile si comisioanele bancilor din Romania sunt mai mari decat in alte state din UE

Profiturile şi comisioanele practicate de băncile din România sunt mai mari decât în alte state din Uniunea Europeană, iar concurenţa nu prea funcţionează, a declarat joi pentru News.ro Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, care adaugă că a prezentat în Parlament mai multe soluţii pentru a veni în sprijinul consumatorilor, potrivit News.ro.

„La ora actuală, în România sunt multe bănci, prin urmare ne-am aştepta să fie o concurenţă intensă. În acelaşi timp, însă, observăm că în România, profiturile băncilor sunt mai mari decât în alte state ale Uniunii Europene, că avem comisioane mai mari decât celelalte state ale Uniunii, iar mobilitatea clienţilor este foarte scăzută, scrie News.ro.

Toate aceste aspecte indică faptul că nu funcţioneză concurenţa şi, ca urmare, am declanşat o investigaţie sectorială pentru a vedea care sunt cauzele”, a declarat joi pentru News.ro Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Investigaţia demarată în vara anului trecut se va finaliza în prima parte a anului următor, iar rezultate vor fi făcute publice ulterior, spune Chiriţoiu.

„Săptămâna aceasta am fost la Comisia economică din Senat unde am explicat că Sectorul financiar-bancar este prioritar pentru noi şi că folosim toate pârghiile legale pe care le avem la dispoziţie pentru a depista comportamentele anticoncurenţiale.

De asemenea, am oferit soluţii pentru a veni în sprijinul consumatorilor, respectiv am făcut propuneri pentru completarea a două proiecte de legi importante ce se află în dezbatere în Parlament şi care transpun două directive, privind conturile de plăţi şi cea referitoare la serviciile de plăţi”, spune preşedintele autorităţii de concurenţă.

Întrebat ce propuneri a făcut, acesta a spus că, având în vedere că mobilitatea clienţilor este redusă, propunerile Consiliului Concurenţei se referă la implementarea unui mecanism care să faciliteze transferul conturilor de la o bancă la alta.

„Am recomandat eliminarea analizei de solvabilitate pentru cazurile în care, în urma refinanţării unui credit, rata este mai mică. La ora actuală, s-a eliminat această analiză de solvabilitate doar la conversia creditelor. În acelaşi timp, vom sprijini ANPC în realizarea unui comparator de comisioane, având în vedere că avem experienţa în implementarea cu success a comparatorului de preţuri pentru produse alimentare”, adaugă Chiriţoiu.

El afirmă că, în condiţiile în care clienţii se vor putea transfera mai uşor de la o bancă la alta, va creşte concurenţa între banci, cu atât mai mult dacă consumatorii pot compara comisioanele.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL