Cel mai slab leu din ultimii 5 ani! Unde e cresterea economica, in buzunarele romanilor nu se simte?!

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,6198 lei/euro, 3,9810 lei/dolar, 3,9869 lei/franc elveţian. Leul atinge cea mai scăzută valoare din ultimii cinci ani (3 august 2012), la cursul BNR. Aurul creşte până la maximul ultimei luni şi jumătate.

Euro crește la 4,61 lei, față de 4,59 lei, cursul BNR anunţat ieri şi atinge maximul ultimilor cinci ani. Mai precis, leul nu mai atinsese o valoare atât de scăzută din 3 august 2012 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,6481 lei/euro.Moneda europeană a crescut semnificativ încă de ieri pe piața interbancară până la 4,63 lei. Pe 10 octombrie, moneda europeană a atins cel mai scăzut nivel din ultimele două luni (4,5729 lei/euro faţă de 14 august 2017 4,5710 lei/euro).

Dolarul creşte la 3,98 lei, faţă de 3,97 lei, cursul de ieri anunţat de BNR. Vinerea trecută dolarul a atins maximul ultimelor trei luni. Maximul istoric în faţa monedei naţionale (4,3504 lei/dolar) a fost atins pe 28 decembrie 2016.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,5968 lei/euro, 3,9746 lei/dolar, 3,9742 lei/franc elveţian.

Euro se vinde cu circa 4,7 lei la cele mai mari bănci din România

Astfel, a treia bancă din România din punct de vedere al activelor, BRD, a afişat miercuri un preţ de 4,704 lei/euro.

Banca Comercială Română (BCR), cea mai importantă bancă din România din punct de vedere al activelor deţinute, a afişat miercuri un preţ de 4,6990 lei/euro.

A doua bancă din România, Banca Transilvania, a afişat miercuri un preţ de 4,6800 lei/euro.

Ce spun analiştii

Ciprian Dascălu, economist șef al ING Bank România, a declarat pentru AGERPRES, că piața a reacționat după comentariile băncii centrale, care a spus că va permite o volatilitate mai mare pe curs și una mai redusă de ratele de dobândă.

De asemenea, Horia Braun, economistul-șef al BCR, pune evoluția cursului pe seama mesajului transmis de guvernatorul Isărescu în conferința de presă de marți.

„Totuși, aș vrea să precizez că fluctuația de circa 0,6% nu e ceva neobișnuit pe o piață valutară cu flotare liberă, atât că ne obișnuisem noi în perioadele recente cu o volatilitate mai mică. Interpretarea mea a ceea ce a anunțat BNR ieri este că, din punctul lor de vedere, pe care îl consider foarte corect, este preferabil să avem o volatilitate mai mică a dobânzilor, a ROBOR, decât a cursului, în condițiile în care pe o piață liberă nu pot fi controlate toate variabilele în același timp. Cum cursul euro/leu părea țintuit de ceva vreme în pragul lui 4,60, era un echilibru instabil acolo, fiindcă exista percepția puternică în piață că acel nivel e apărat strict de BNR. Noua retorică a băncii centrale a semnalat însă că această redută poate fi cucerită. Asta nu înseamnă însă că nu mai există opreliști pentru deprecierea leului și mai ales nu din cauza măsurilor așteptate din partea Guvernului, care cred ca au avut o influență nesemnificativă asupra evoluției monedei naționale de ieri”, a explicat Horia Braun.
Acesta a menționat că leul s-a stabilizat deocamdată în zona de 4,62-4,63 și e posibil să își găsească un nou echilibru aici, unul mai stabil și natural, mai ales dacă ținem cont de faptul ca un leu mai slab ajută exporturile și descurajează importurile, echilibrând astfel balanța comercială care se deteriorează destul de alert.

„Pe de altă parte, diferența dintre dobânda plătită la depozitele în lei de pe piața interbancară și depozitele în alte monede din regiune, nu mai vorbesc de zona euro, este una semnificativ pozitivă. Asta face ca investiția în leu să fie de fapt una atractivă pentru investitori, ceea ce reprezintă un nou argument pentru o depreciere mai degrabă limitată a monedei naționale, dacă nu chiar o întărire a acesteia. Fiind însă un curs mai liber, evoluțiile din perioadele următoare vor reflecta însă o serie largă de factori de pe piața globală și de pe cea locală, ceea ce face ca prin definiție cursul să fie mai greu de previzionat”, a mai spus Horia Braun.

Guvernatorul a explicat marți că există trei variabile care nu pot fi „ținute” concomitent: rezerva, cursul și dobânzile. România a făcut o combinație între acestea, în sensul că nu a ținut nici la rezervă, pentru că acesta a fost mult peste ceea ce este definit ca fiind optim. În ceea ce privește dobânzile, Mugur Isărescu a spus că rata de politică monetară trebuie să aibă mult mai multă semnificație, că România este mult mai bine pregătită și cu un grad de euroizare mult mai scăzut.

„Ceva trebuie să se miște mai mult și acesta nu poate să fie decât cursul, în sus sau în jos. Să nu luați asta că e doar pe o singură direcție. Piața îl plimbă, nu ați văzut cum e și cu euro/dolar? Ba e 1,20, ba e 1,10. E și mai inteligent să faci așa ceva. Toată chestia e să credem că piețele funcționează”, a declarat șeful băncii centrale.

ROBOR la trei luni în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă a rămas la 1,86%. ROBOR la 6 luni a stagnat  la 2,01%.

Aurul a fost cotat la 163,9971 pentru un gram, în creştere faţă de şedinţa precedentă şi atinge cea mai ridicată valoare din 14 septembrie 2017.

Sursa: economica.net

Aboneaza-te la Podcastul BANUL