Cea mai amplă reformă vamală a UE din ultimii 55 de ani. Cum e afectata Romania

O delegație a Ministerului Finanțelor, condusă de ministrul Marcel Boloș, a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), desfãșuratã la Bruxelles, prima din mandatul Președinției spaniole.

Printre temele cheie de pe agendă s-au numărat reformele structurale, politica fiscală, coordonarea economică, piețele financiare și alte teme relevante pentru dezvoltarea economicã durabilă și prosperitatea Uniunii Europene, potrivit Agerpres.

„Am susținut în cadrul discuțiilor necesitatea unor reforme structurale care sã promoveze o creștere economică durabilă și echitabilă. Este foarte importantã coordonarea economică între statele membre, pentru a consolida reziliența și stabilitatea în fața provocãrilor de care ne lovim. Politica fiscală a fost, de asemenea, un subiect important al discuțiilor noastre. Am reiterat angajamentul României de a menține o politică fiscală responsabilă, care sã asigure echilibrul dintre nevoile financiare ale statului și sprijinul acordat cetățenilor și sectorului privat. În același timp, am subliniat importanța promovării unor politici fiscale juste și echitabile pentru a stimula investițiile și dezvoltarea economică sustenabilă”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Pe agenda ECOFIN s-a aflat și Comunicarea Comisiei privind pachetul ajustat de resurse proprii, care ar trebui sã genereze venituri anuale de până la 36 de miliarde de euro în perioada 2028-2030.

Miniștrii de finanțe din UE au discutat despre sprijinul financiar acordat Ucrainei, în contextul revizuirii Cadrului financiar multianual 2021-2027. Conform propunerii Comisiei, Facilitatea pentru Ucraina va asigura o finanțare de aproximativ 50 de miliarde de euro, sumă care va fi acordată sub formă de granturi și de credite. Finanțările se vor face în baza Planului pentru dezvoltarea economică a Ucrainei elaborat de guvernul de la Kiev cu sprijinul Comisiei Europene.

Reforma vamalã, cea mai ambițioasã și mai cuprinzãtoare de la înființarea Uniunii Vamale în 1968, a fost o altã temă de discuție.

„România susține principalele obiective ale reformei, în principal înființarea Autorității Vamale a UE și a Centrului de date vamale a UE”, a spus Marcel Boloș, ministrul Finanțelor.

Propunerea Comisiei Europene, care va fi implementată etapizat în urmãtorii 10 – 15 ani, se sprijină pe trei piloni: dezvoltarea unui nou tip de parteneriat cu mediul de afaceri, o nouă abordare a controalelor vamale și modernizarea abordării comerțului electronic.

Autoritatea Vamală a UE va avea rolul de a pune în comun expertiza și competențele care sunt în prezent disipate în UE, dar și de a conduce, coordona și sprijini autoritățile vamale naționale.

În contextul participării la adunarea ECOFIN, ministrul Marcel Boloș a participat la reuniuni bilaterale cu miniștri de finanțe din Spania și Polonia.

În cadrul reuniunii bilaterale cu Magdalena Rzeczkowska, ministrul polonez de finanțe, Marcel Boloș a discutat despre propunerea Comisiei privind pachetul ajustat de noi resurse la nivelul UE, în contextul unor viitoare discuții referitoare la eventualele modificări ale cadrului financiar multianual 2021-2027. S-a punctat importanța alocărilor aferente Politicii de Coeziune la nivelul celor două state, buget care în cazul României mobilizează investiții de peste 46 miliarde euro, în următorii 7 ani.

De asemenea, au avut loc discuții pe tema digitalizării în domeniul administrării fiscale și autorităților vamale, pentru îmbunătățirea rezultatelor privind colectarea veniturilor fiscale, cât și supravegerea consolidată a lanțurilor de aprovizionare și a mărfurilor. Cei doi miniștri s-au consultat pe tema utilizării inteligenței artificiale și proceselor automatizate în cadrul acestor sectoare din activitatea ministerelor.

Un alt subiect abordat a fost cel referitor la Banca de Investiții și Dezvoltare, urmând ca, pe parcursul următoarelor luni, să existe un dialog permanent între autoritățile române și cele polone pentru un schimb de bune practici, în contextul operaționalizării acestei entități la nivelul României.

În cadrul reuniunii bilaterale cu Nadia Calviño, ministrul spaniol de finanțe, ministrul român al Finanțelor a discutat despre implementarea reformelor structurale cu impact asupra cheltuielilor publice pe care cele două state le au în Planurile Naționale de Redresare și Reziliență, inclusiv reformele privind pensiile din cadrul celor două țări.

Au fost discutate elemente privind propunerile legislative europene privind reforma guvernanței economice europene, în principal dimensiunea co-finanțãrilor aferente fondurilor europene.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL