Zăcământul de gaze din Marea Neagră al Turciei este pe cale să intre în exploatare anul viitor, aşa cum s-a promis, iar lucrările s-au accelerat, pentru a-l conecta la infrastructura naţională, a declarat sâmbătă preşedintele Tayyip Erdogan, transmite Reuters. Pentru România nu este o veste tocmai bună, în condițiile în care în apele teritoriale ale țării noastre au început deja exploatările de gaze, iar planul era ca România să devină un important jucător inclusiv pe piața internațională.
Vorbind la inaugurarea unei conducte de gaze naturale în nordul provinciei Kastamonu, Erdogan a declarat că forarea a 9 din cele zece puţuri din prima fază a zăcământului de gaze Sakarya, de pe fundul mării, a fost finalizată.
”Sperăm că vom începe să folosim aceste gaze anul viitor”, a spus Erdogan.
Turcia a descoperit gaze naturale în largul coastei sale de nord în 2020 şi de atunci a estimat volumele la 540 de miliarde de metri cubi (bcm).
Turcia a construit ”o bază energetică” în Sakarya şi va deveni o piaţă de referinţă pentru gaze naturale, cu includerea livrărilor interne, a spus Erdogan.
”Ne pregătim să construim o piaţă avansată a gazelor naturale în care mai multe produse, mai multe contracte se unesc pentru a forma preţuri de referinţă”, a spus preşedintele turc.
România a început deja exploatarea gazelor
România a început exploatarea gazelor din Marea Neagră, încă din luna martie a acestui an. Se aproximează că un miliard de metri cubi vor intra în sistemul național, iar restul vor merge la export, ceea ce ne va pune în opoziție directă cu Turcia.
”România va avea gaze și din alte surse iarna viitoare, inclusiv din Marea Neagră. Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început deja, de către cei de la compania Black Sea Oil&Gas”, a anunțat Virgil Popescu, ministrul Energiei
Totodată, Virgil Popescu a mai precizat că se fac și teste pentru introducerea primei molecule de gaz în transportul intern.
”Se fac deja teste pentru a introduce prima moleculă de gaz în sistemul național de transport. Începând de anul acesta vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus.
Cei de la Romgaz vor finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la cei de la Exxon.
Prin această tranzacție, cei de la Romgaz preiau și tehnologia și contractele aferente pentru începerea lucrărilor, ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România”, a mai precizat Virgil Popescu.