Europarlamentarul Daniel Buda anunta noi investitii uriase in Romania: 1,2 miliarde de euro de la UE

Europarlamentarul Daniel Buda a precizat despre Comisia Europeană că a adoptat cel de-al treilea program anual de lucru din cadrul Fondului European de Apărare (FED), alocând 1,2 miliarde EUR pentru proiecte de cercetare și dezvoltare colaborative în domeniul apărării.

Prin acest nou program de lucru, Comisia deblochează noi fonduri pentru proiecte de apărare pentru a dezvolta în comun capabilități și tehnologii strategice de apărare.

Programul de lucru pentru 2023 vizează tehnologiile și capacitățile de apărare necesare, în conformitate cu prioritățile UE în materie de capabilități convenite de statele membre și elaborate în continuare în busola strategică.

Acesta abordează 34 de teme structurate pe patru cereri tematice de propuneri, precum și trei cereri de propuneri axate pe tehnologii disruptive și IMM-uri.

De asemenea, europarlamentarul a precizat că finanțarea dedicată IMM-urilor și organizațiilor de cercetare cereri de propuneri de cercetare și dezvoltare non-tematice este majorată cu 50 % față de 2022, oferind un sprijin mai puternic întreprinderilor mici și mijlocii din domeniul apărării.

Până în 2027, Comisia își propune să genereze investiții de până la 2 miliarde EUR în inovarea în domeniul apărării.

”Comisia va sprijini antreprenorii inovatori, întreprinderile nou-înființate și IMM-urile, pentru a le ajuta să depășească barierele tradiționale, să aducă idei pe piață și să aducă o schimbare în ceea ce privește securitatea și apărarea UE.

FED este dotat cu un buget de 7. 953 de miliarde EUR pentru perioada 2021-27, împărțit în doi piloni:
– 2. 651 de miliarde EUR vor fi alocate pentru finanțarea cercetării colaborative în domeniul apărării pentru a aborda amenințările emergente și viitoare la adresa securității;
– 5. 302 miliarde EUR vor cofinanța proiecte de dezvoltare a capacităților de colaborare.” a mai declarat Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL