La mai bine de un deceniu după lansarea primului nanosatelit românesc în spațiu, nouă liceeni români reușesc trimiterea celui de-al doilea satelit cu o rachetă Falcon-9 deținută de Space-X, compania lui Elon Musk. ROM-2 înconjoară Terra și transmite deja cu succes date din spațiu.
Începând cu data de 23 iunie, Satelitul ROM-2 transmite deja date din spațiu. Nanosatelitul, un cub cu latura de 5 cm, a fost proiectat și construit de un grup de elevi de la Liceul Internațional de Informatică București. Echipa a fost susținută în efortul de a finaliza misiunea de plasare pe orbită a Rom-2 de Fundația Superbet, cu care discuțiile au început acum un an, alături de compania de publicitate Let’s do it, de Fundația culturală Magdalena și Ovidiu Buluc, de Glass design și de Banca Transilvania. Guvernul României a acoperit o cincime din bugetul total care a ajuns la câteva zeci de mii de euro.
Planul este ca satelitul să transmită date despre centura Van Allen, să detecteze defrișările de păduri sau să facă experimente de microgravitație.
Proiectat și construit de elevi ai Liceului Internațional de Informatică București (echipa RomSpace), testat în laboratoarele Politehnicii din Madrid și integrat pe lansator de compania britanică Alba Orbital, pocketqube-ul ROM-2 are ca principală misiune observarea Pămîntului.
Cei nouă membri ai RomSpace sunt multiplu medaliați la olimpiadele internaționale de matematică, fizică, astronomie, astrofizică și informatică. Sunt acceptați în comunitatea științifică de la NASA, Alba Orbital și Interorbital, unde activitățile lor sunt cunoscute.
“Ne-am bucurat să aflăm că Rom-2 a ajuns cu succes pe orbita terestră și deja transmite. Și ne onorează să contribuim cu un sprijin mic pentru noi, dar uriaș și necesar pentru știința spațială românească. Cu siguranță, este un prim pas dătător de mari speranțe pentru acești copii minunați”, a declarat Augusta Dragic, președinta Fundației Superbet.
Satelitul a ajuns pe orbită pe 12 iunie, iar zece zile mai târziu, ROM-2 a fost eliberat pe orbită din deployer-ul Alba Orbital, montat pe modulul ION. Imediat după ce a ieșit din deployer, ROM-2 și-a deschis antena și a început să transmită date despre voltaj, amperaj și temperatura bateriei, confirmîndu-și existența și funcționalitatea. Aceste date au fost recepționate de peste 200 de stații radioamatori din România și din întreaga lume.
„Cu ROM-2 am dovedit că se poate. Cu următorul satelit, ROM-3, pe care-l vom lansa în noiembrie, vrem să demonstrăm că se poate mai mult. Peste doi ani, după ce mai creștem, vom vorbi despre constelații de sateliți”, a declarat Filip Bușcu, liderul misiunii, din care au mai făcut parte Alexandru Luchianov, Vladimir Necula, George Chirilă, David Constantinescu, Rareş Bălăşescu, Vlad Erceanu, Andra Palada și Eliza Constantinescu.
“Credem în copiii din România, în performanțele lor pe care le putem susține și astfel îi putem face competitivi la cel mai înalt nivel. Îi putem ajuta să viseze până la stele și dincolo ele, iată. Susținem deja de patru ani în mod consistent popularizarea șahului în România. Vrem să fim alături și de copii care visează dincolo de cunoscut. Jocul de șah și spațiul au în comun fascinația pentru explorare și strategie. Dacă șahul ne învață să gândim strategic, să anticipăm mișcările adversarului, spațiul ne fascinează și provoacă să privim dincolo de limitele cunoscute, să ne adaptăm la necunoscut„, a mai spus Augusta Dragic.
Reușita echipei RomSpace vine la 11 ani după ce România lansa în spațiu primul său nanosatelit, GOLIAT, plasat pe orbita terestră cu ajutorul rachetei VEGA, deținută de Agenția Spațială Europeană.
GOLIAT a făcut parte din programul de dezvoltare şi operare a nanosateliţilor în cadrul unor misiuni complexe de observare a Terrei și de realizare de măsurători științifice pe orbita terestră joasă.
În prezent, ROM-2 înconjoară Terra o dată la 95 de minute, cu o viteză de 7,6 km/s.