Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, reacționează la declarațiile oficialilor din Austria: Țara noastră nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, a reacționat ca urmare declarațiilor oficialilor din Austria care au transmis că vor menține blocada împotriva aderării României la Spațiul Schengen. Acesta a mai spus că România îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru aderare.

Lucian Bode: „Problemele de migrație cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României”.

„În mod categoric, țara noastră nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru această situație. Nu prin România trece fluxul migratoriu și nu România este generatoarea acestui flux”, a subliniat liberalul.

Lucian Bode a mai transmis că „fără doar și poate, România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen. Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare ale României au fost pozitive și au fost dezbătute în grupuri de lucru inclusiv cu participarea reprezentanților Austriei”.

„De altfel, la ultima întâlnire dintre reprezentanții celor două ministere de interne (Viena, 5 decembrie 2022), statisticile generale referitoare la migrație, rute, returnări, înregistrarea migranților în sistemele europene care au fost prezentate, au fost confirmate de partea austriacă”, a precizat Ministrul Afacerilor Interne.

De asemenea, Lucian Bode i-a reamintit omologului său că țara sa a susținut aderarea României la spațiul Schengen și că „în timpul Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene am acceptat realizarea unor misiuni de evaluare voluntară a aplicării acquis-ului Schengen în Români”.

„Îmi mențin afirmația fermă că România este pregătită și merită să adere la spațiul Schengen, iar aderarea nu constituie un pericol pentru nimeni, ci un mod de a consolida spațiul Schengen”.

„Funcționarea spațiului Schengen depinde în primul rând de voința statelor membre de a coopera și colabora eficient și solidar”, a transmis Ministrul.

Aboneaza-te la Podcastul BANUL